Skotips

Att tänka på vid val av skor

Det finns många olika åsikter och uppfattningar om det här med skor, men här kommer iaf mina skotips och råd. Det man brukar tala om gällande skor är drop i mm (nivåskillnad mellan häl och tå), dämpning i mm samt vilken typ av sula skon har och vilket underlag den lämpar sig för. Jag tycker att man bör ha flera skor i sin garderob. Anledningen är att man kan behöva/vilja variera skor baserat på distans, underlag eller hur fötterna känns för stunden. Jag har flera par skor. Alla med sin egna roll och funktion. Här listas några av dem i prioriterad ordning:

 

TrailFreak

  • Ett par tunnare terrängskor med 0 mm dropp, men har 2,5mm sula och 4,5mm dubbar. Det ger också en bra markkänsla, men är inte riktigt lika följsamma som de tunna fivefingers. Fördelen med dessa är att de har otroligt bra fäste i terrängen och är otroligt bekväma att springa långt med.

IMG_20140903_220219

  • Ett par tunna fivefingers. De har 0 mm i dropp och endast 2 mm tjock sula. De ger en fantastisk markkänsla och är oerhört bekväma. Dessa använder jag oavsett terräng, men inte längre än ca 15 km. Om jag bara fick ha ETT par skor skulle jag välja dessa 7 dagar i veckan. De får löpsteget att kännas lätt och smidigt och ger en väldigt tydlig respons från marken.

 

IMG_1670

 

  • Ett par tjockare terrängskor. De har 4 mm dropp och 13 mm sula i hälen och 9 mm sula på framfoten. Dessa är vattenavvisande och har en ordentlig terrängsula. Dessa skor är mina långdistans-skor och fungerar också som konvalescent-skor när fötterna känns ömma efter löp-pass många dagar i följd.

 

 

 

 

 

 

Kommentera