Tekniken

Tekniken en är A och O

Det finns massor med teknik-filmer på Youtube och det finns massor med detaljer att tänka på när man ska gå över till barfotalöpning. Om jag ska sammanfatta det jag snappat upp från de filmer jag sett och de texter jag läst skulle jag beskriva det så här:

 • Fotisättningen med framfoten först och hälen därefter.
 • Knee-Drive, vilket innebär att om man bara behöver fokusera på att föra knät framåt och slappna av i underbenet så kommer foten att komma ner rätt. Man kan tänka sig att det ligger stockar framför som man ska kliva över. Tänker man sig mindre stockar springer man långsammare, tänker man sig större stockar går det snabbare. Det innebär m.a.o. att ju mer knee-drive (högre knän) ju snabbare kommer du att springa.
 • Det sista man ska tänka på är hur armarna bör jobba. De ska jobba i färdriktningen. Inte i sidled. Personligen tycker jag att det är det minst viktiga, men kanske är viktigt för andra.

Får man till tekniken är man på god väg att hitta rätta löpkänslan. När jag började hade jag 3 ledord som jag hade med mig i spåret utöver tipsen ovan:

 • Spring tyst! Fotisättningen ska vara så mjuk och lätt så det knappt hörs.
 • Snabba steg! 180 steg/min är optimalt. Det kommer att kännas jättekonstigt i början, men är en förutsättning för att det ska bli bra.
 • Flyg fram! Studsa inte!

 

 

2 kommentarer Lägg till

 1. Johan Nordin skriver:

  Hej,
  Det här är det första jag läser om barfotalöpning och jag tycker det låter intressant. Om jag förstår rätt, kommer man att sträva efter samma löpsteg som man naturligt har i en brantare uppförsbacke, har jag fattat rätt? Hur gör du i utförslut? Då måste du väl ändå övergå i normal hälisättning med rakt ben annars kommer du väl aldrig att sluta accelerera?
  MVH
  /Johan

  1. danlar skriver:

   Hej,

   Kul att du tycker att det verkar intressant! ?

   Nja, det blir inte riktigt som ”naturlig uppförslöpning” då man inte ska vara framåtlutat utan helt upprät. Fotisättningen, höft och axel ska vara i en rak linje och i 90 grader mot underlaget vid plant underlag. Vid nedförslöpning försöker jag att luta mig mer framåt och fortsätta sätta ner foten rakt under kroppen och hellre bromsa med främre lårmusklerna än med rakt ben och hälisättning.

   När man behärskar nedförslöpningen sparar man otroligt mycket både tid och energi genom att våga släppa på snarare än att bromsa, men nedförslöpning tycker jag är det svåraste att bemästra faktiskt.

   Lycka till med din löpning och tveka inte att fråga mer om det dyker upp fler funderingar.

   //Daniel

Kommentera