Varför barfotalöpning?

Löpkänsla

Den största och viktigaste skillnaden mellan traditionell joggning och barfotalöpning som jag har upplevt är känslan jag har under löp-passen. Nu känner jag mig lätt, smidig och “öppen”. Jag får större mental energi numera och jag får närapå en euforisk känsla i kroppen när jag får komma ut på stigarna. Steget landar lättare mot marken och kroppen är upprätt. IMG_20141025_155024Jag känner att jag arbetar MED terrängen och ju mer man får anpassa steget till underlaget ju roligare blir det. Jag tror att känslan är otroligt viktig för att träningen ska göra nytta för både kropp och själ! Jag tror att det finns en psykosomatisk träningseffekt som går förlorad om man “tvingar” sig själv att träna något som man verkligen inte gillar. Får man med glädjen och inspirationen i träningen så inbillar jag mig att resultatet blir bättre också.

Träna muskler istället för att slita på leder

Den största skillnaden mellan traditionell joggning och barfotalöpning är fotisättningen. I traditionell joggning sätter man ner foten framför kroppen, med rakt ben och med hälen först. Därefter “rullar” man steget genom att få markkontakt med mitten och sist framfoten. Det innebär att trycket som skapas när kroppen landar dämpas av en häl-dämpad sko till stor del och resten dämpas av knäled och höftled.

I barfotalöpning sker fotisättningen rakt under kroppen, med lätt böjt ben och med främre delen av foten först. Efter att framfoten fått markkontakt “dippar” man ner hälen för att sedan ta ansats för nästa steg. Trycket som skapas när kroppen landar dämpas av vad- och lårmusklerna.

En annan skillnad är också att man vid barfotalöpning ökar stegfrekvensen (optimalt runt 180 steg/min) i kombination med att sätta ner foten rakt under kroppen, vilket gör att energin riktas mer rakt fram än att studsa upp och ner. Det medför framförallt 2 föredelar:

  1. Trycket vid markkontakt blir mindre och kroppen behöver därför också mindre dämpning.
  2. Eftersom mer energi riktas i färdriktningen blir löpningen mer energi-effektiv.

Sammantaget innebär ovanstående att man använder och aktiverar musklerna istället för att använda skon och lederna för att dämpa trycket mot marken. Fördelen med det är att man kan träna upp muskler. De blir starkare när man ger dem påfrestning (i kombination med mat och vila). Lederna däremot blir bara slitna när man utsätter dem för påfrestning. Haken med det hela är att det krävs målmedvetenhet och ansträngning för att träna upp dessa muskler så att de levererar det som behövs under löpningen. Det tar tid och måste få ta tid! Däremot kan jag varmt rekommendera att använda en Compex för att påskynda återhämtningen och på så sätt snabba på utvecklingen.

Energi-effektivitet

Som jag beskriver ovan blir barfotalöpning mer energi-effektivt genom att man riktar kraften framåt i färdriktningen istället för den vertikala rörelsen som uppstår när man joggar med långa steg och sätter ner foten framför kroppen. Utöver energi-riktningen innebär hälisättningen framför kroppen också att man motarbetar framåt-energin och får en bromsande effekt. Till skillnad från när du sätter i foten under kroppen och kommer direkt i frånskjuts-läget. Det gör att man optimerar framåtrörelsen och -energin och hushåller med kroppens resurser och skapar en förutsättning för att springa både snabbare och längre. Dock ska sägas att man måste ha tränade vad, lår och bålmuskler för att kunna uppnå den önskade löptekniken. Är inte musklerna i kondition att leverera kommer du varken att springa snabbt eller långt.

Kommentera