Compex – Ger mig helt nya möjligheter!

Inledning

SP_4.0För ca 3 veckor sen köpte jag en Compex SP 4.0. Det är en elektro-stimulator som dels stimulerar de motoriska nerverna för att stimulera en muskelrespons som kallas elektrisk muskelstimulering (EMS). Och dels vissa typer av känsliga nervfibrer för att uppnå en analgetisk (smärtstillande) effekt. Anledningen till att jag intresserade mig för den här produkten var framförallt 2 saker. Det ena och främsta var att jag ville påskynda och optimera återhämtningen av vader och främre lår efter löprundorna. Det andra var att jag ville kunna få en avslappnande massage för nacken som jag ofta blir stel i. Så efter att ha googlat och läst på lite beslutade jag mig för att köpa en. Nedan ska jag försöka beskriva produkten och mina erfarenheter av den.

Hur funkar det?

Elektrostimulering involverar stimulering av nervfibrer genom elektriska impulser som överförs av elektroder. De elektriska impulser som produceras stimulerar olika sorters nervfibrer: motoriska och sensoriska.

Stimulering av motoriska nerver (EMS)

Vid frivillig aktivitet beordrar hjärnan musklerna att dras samman och ett kommando skickas då till nervfibrerna i form av en elektrisk signal. Denna signal skickas därefter till muskelfibrerna, som dras samman. Principen vid elektrostimulering är att återskapa den process som involveras vid frivillig sammandragning. Stimulatorn skickar en elektrisk impuls till nervfibrerna för att reta dem. Denna retning överförs därefter till muskelfibrerna och leder till en grundläggande mekanisk reaktion (= en ryckning). Detta är det grundläggande kravet för muskelsammandragning. Muskelresponsen är i alla hänseenden identisk med det muskelarbete som styrs av hjärnan. Muskeln skiljer med andra ord inte mellan ett kommando som skickas från hjärnan och ett som skickas från stimulatorn.

Programinställningarna (antalet pulser per sekund, sammandragningens varaktighet, vilotid, total programtid) ger muskeln olika typer av arbete, beroende på muskelfibrerna. Olika typer av muskelfibrer kan identifieras enligt deras respektive sammandragningshastigheter: långsamma, medelsnabba och snabba fibrer. En kortdistanslöpare har uppenbarligen fler snabba fibrer, medan en maratonlöpare
har fler långsamma fibrer.

Stimulering av sensoriska nerver

Elektriska impulser kan även reta de sensoriska nervfibrerna för att uppnå en analgetisk (smärtstillande) effekt. Stimulering av taktila sensoriska nervfibrer blockerar smärta som överförs till nervsystemet. Stimulering av en annan typ av sensoriska fibrer ökar produktionen av endorfiner och lindrar därmed smärta. Elektrostimulering kan användas med smärtlindringsprogram för att behandla akut kronisk, lokaliserad smärta samt muskelsmärta.

Fördelarna enligt tillverkaren är att elektrostimulering är en mycket effektiv metod för att få musklerna att arbeta:

• med en betydande förbättring av olika muskelegenskaper
• utan kardiovaskulär eller mental trötthet
• med begränsad påfrestning på leder och senor. Elektrostimulering möjliggör därmed mer muskelarbete

än vid frivillig aktivitet. Däremot skriver tillverkaren också att man bör ha balanserad och hälsosam kosthållning, balanserad livsstil samt regelbunden fysisk motion för att få bästa resultat. Så om man trodde att detta var någon form av genväg för ”Beach-2015”-kroppen tror man fel. Detta är ett komplement!

Vad ingår?

I paketet ingår:

 1. Compex elektrostimulator
 2. 4 vanliga kanal-kablar
 3. 1 MI-sensor-kanal-kabel
 4. 2 påsar stora elektroder och 2 påsar små elektroder
 5. Ett rese-etui
 6. Planch som visar elektrod-placeringar (riktigt bra)
 7. Bruksanvisning

Olika modeller

Compex har 2 olika serier för sport: SP och FIT. SP-modellerna finns i 2.0, 4.0, 6.0 och 8.0 och FIT-modellern finns i 1.0, 3.0 och 5.0. De stora skillnaderna mellan modellerna är om de har MI-sensorer och/eller har trådlösa elektroder samt antalet program. FIT-modellerna har tyngdpunkten av sina program i kategorin Fitness medan SP-modellerna är mer ”allround” i sina program

Program och användning

Compex SP 4.0 har 30 program i 5 olika kategorier:

 1. Försäsongsträning
 2. Smärtlindring (TENS)
 3. Rehabilitering
 4. Återhämtning/Massage
 5. Fitness

Jag har främst använt Återhämtning/Massage, men även några program från Fitness.

Återhämtning/Massage

I kategorin Återhämtning/Massage finns 5 olika program lite beroende vad man är ute efter. Gemensamt för samtliga är att de pulserar i olika intervaller, vilket skapar en bra genomströmning av nytt blod till musklerna. En av kanalerna har något som kallas för MI-Range. Det gör att den känner av muskelns aktuella kondition och ger en vägledning hur mycket man bör dra på i styrka. Styrkan justerar man separat per kanal (t.ex. höger och vänster lår separat), vilket gör att man kan ge varje muskel rätt styrka utifrån hur muskeln känns just nu. De 3 olika programmen jag använder mest är:

 1. Återhämtning efter träning. Detta program måste man köra inom 3 timmar efter avslutat träningspass för att få bästa effekt.
 2. Återhämtande massage. Det här programmet använder jag om jag känner att musklerna är stela efter t.ex. gårdagens träningspass.
 3. Avslappnande massage (som filmen ovan visar). Ett perfekt program för massage av min nacke/rygg för att få den att slappna av.

Fitness

Gällande Fitness har jag bara testat lite på framförallt magen. Det är en ganska häftig känsla när elektro-impulserna sätter in och musklerna jobbar för högtryck utan att hjärnan varit aktiv. Jag får också känslan av att fler fibrer (större del av musklerna) blir aktiverade när jag kör med elektrostimuleringen. En annan fördel med att träna med den här tekniken är att du kan träna en musklerna när de är som längst, vilket ger en bättre effektivitet på träningen. Om du t.ex. ska träna biceps med en hantel gör du det genom att böja armen och dra ihop biceps. Om du istället tränar biceps med elektrostimulering ska du hela tiden ha rak arm trots att biceps drar ihop sig kraftigt.

Mina tankar och synpunkter

Jag köpte den ju främst för återhämtning och massage. Och jag kan konstatera att den levererar mer än godkänt gällande båda dessa.

Om vi börjar med återhämtningen så känner jag mig betydligt fräschare på kortare tid än tidigare. För att ta ett exempel så sprang jag ca 27 km i lördags och stack ut på en lugn runda igår (tisdag), d.v.s. 3 dagar efteråt. Jag kunde helt obehindrat springa nästan 12 km utan att överhuvudtaget känna några sviter från lördagens löpning. Detta hade aldrig hänt om jag inte hade kört med min Compex.

Jag går och får massage hos en idrottsmassör en gång i månaden för att få nacke och rygg att slappna av. Igår var första gången jag var hos massören efter att jag börjat massera mig med Compexen. Massören märkte en otroligt stor skillnad genom att han kunde arbeta mycket djupare än han gjort innan. Så den har även här hjälpt mig genom att underhålla nacke/rygg.

Jag har inte kört Fitness tillräckligt frekvent för att kunna utvärdera något resultat, men det känns som att det skulle kunna funka. Eftersom det känns som att större delen av musklerna aktiveras så borde det ju ge ett bra resultat, men som sagt har jag inte testat detta tillräckligt.

Maskinen är enkel och smidig att använda och ha med sig. Batteriet håller dessutom riktigt bra. Jag har kört ca 15 program på 1 laddning. Varje program är ca 22-25 minuter långt. Tackvare etuiet så har man allt samlat på ett ställe, vilket underlättar när man ska ha den med sig eller förvara den hemma.

Sammanfattning/Summering

Jag är galet nöjd med min Compex och vill aldrig vara utan den. Jag kommer att ha med den överallt när jag reser och kommer att använda den efter varje träningspass. Den känns lika självklar som att dricka vatten efter passet! Den har redan visat att den kan ge mig en tillvaro med mindre återhämtningstid och mer tid för det jag tycker är roligt, d.v.s. vara ute i spåret och springa. Den ger mig m.a.o. bättre livskvalité.

Finns det då inga nackdelar med den? Det finns 2 saker som man vid första intrycket kan uppfatta som nackdelar, men som försvinner när man väl börjat använda den och känna på nyttan med den. Den första nackdelen är att den kostar en del pengar. Den som jag har kostar 5 990 kr. Den billigaste (Compex FIT 1.0) kostar 1 990 kr. Det är mycket pengar. I synnerhet om man inte VET att det kommer att fungera eller hjälpa. Och det finns ju inga garantier. Däremot finns en hel del studier och andra vittnesmål om att det fungerar. Den andra nackdelen är att man behöver köpa nya elektroder efter ca 20-40 program. dessa kostar ca 100 kr/påse. För att göra matematiken lite enkel kan man säga att varje program kostar ca 2,50 – 5 kr i elektroder. Även detta är en liten detalj med tanke på nyttan man får ut av att använda den, men det är naturligtvis en nackdel.

Jag kan varmt rekommendera alla som tränar några gånger i veckan eller känner sig stela i nackar och/eller rygg att köpa en Compex! Den är värd varenda krona och den levererar verkligen nytta!

 

 

7 kommentarer Lägg till

 1. Calle skriver:

  Fortfarande lika nöjd och belåten? Håller på med styrkelyfting och tänkt mig en sp 4.0 för återhämtning och lindra smärtor mm

  1. danlar skriver:

   Jag är fortfarande lika nöjd. Använde den senast idag efter löprundan. För mig har den betytt oerhört mycket för återhämtningen. Framförallt i mina vader. Däremot är jag mer tveksam till att använda den för att bygga muskler. Jag har provat en del fitness-program främst på magen, men tycker att ett ordentligt träningspass ger mer än att köra el-terapi.

   1. Calle skriver:

    Okej, låter ju bra! Vad jag kan hitta är detta du har skrivit allt som går att hitta på svenska sett ur en privatpersons ögon.

    Hoppas på att den ska släppa på spänningar i musklerna, främst nacke och rygg. Att bygga, och bli stark utav den kommer jag nog inte ens prova men att att använda den utanför träningen för att träna bättre genom massagen och återhämtning med hjälp av den hoppas jag ska fungera.

    Inhandlad och dimper förhoppningsvis ner i brevlådan på Måndag.. Tack för en välskriven recension och snabbt svar! 🙂

Kommentera