Compex SP 8.0

Bakgrund

Nu är det ca 14 månader sedan jag började använda EMS (Elektrisk MuskelStimulering) med min Compex SP 4.0. Jag visste inte riktigt vad det skulle betyda för min träning att använda EMS, men efter 14 månader har jag mer på fötterna. Jag har använt den i stort sett efter varje löp-pass och kört återhämtningsmassage på framförallt vaderna, vilket har medfört att jag har haft en fantastisk utveckling och fräsch känsla i musklerna trots hård träningsbelastning. Jag har aldrig behövt att låta bli att träna för att jag varit stel eller haft träningsvärk vilket verkligen har känts kanon!

Men nu ville jag höja kvalitén ytterligare och investera i en lite mer avancerad apparat. Anledningarna var i huvudsak 2. Den ena var att jag ville slippa sladdarna och den andra var att jag ville ha en apparat som automatiskt ställer in intensiteten baserat på musklernas aktuella kondition. Valet föll på storebrorsan i familjen Compex nämligen Compex SP 8.0.

Vad är EMS/TENS?

Hur funkar det?

Elektrostimulering involverar stimulering av nervfibrer genom elektriska impulser som överförs av elektroder. De elektriska impulser som produceras stimulerar olika sorters nervfibrer: motoriska och sensoriska.

Stimulering av motoriska nerver (EMS)

Vid frivillig aktivitet beordrar hjärnan musklerna att dras samman och ett kommando skickas då till nervfibrerna i form av en elektrisk signal. Denna signal skickas därefter till muskelfibrerna, som dras samman. Principen vid elektrostimulering är att återskapa den process som involveras vid frivillig sammandragning. Stimulatorn skickar en elektrisk impuls till nervfibrerna för att reta dem. Denna retning överförs därefter till muskelfibrerna och leder till en grundläggande mekanisk reaktion (= en ryckning). Detta är det grundläggande kravet för muskelsammandragning. Muskelresponsen är i alla hänseenden identisk med det muskelarbete som styrs av hjärnan. Muskeln skiljer med andra ord inte mellan ett kommando som skickas från hjärnan och ett som skickas från stimulatorn.

Programinställningarna (antalet pulser per sekund, sammandragningens varaktighet, vilotid, total programtid) ger muskeln olika typer av arbete, beroende på muskelfibrerna. Olika typer av muskelfibrer kan identifieras enligt deras respektive sammandragningshastigheter: långsamma, medelsnabba och snabba fibrer. En kortdistanslöpare har uppenbarligen fler snabba fibrer, medan en maratonlöpare
har fler långsamma fibrer.

Stimulering av sensoriska nerver

Elektriska impulser kan även reta de sensoriska nervfibrerna för att uppnå en analgetisk (smärtstillande) effekt. Stimulering av taktila sensoriska nervfibrer blockerar smärta som överförs till nervsystemet. Stimulering av en annan typ av sensoriska fibrer ökar produktionen av endorfiner och lindrar därmed smärta. Elektrostimulering kan användas med smärtlindringsprogram för att behandla akut kronisk, lokaliserad smärta samt muskelsmärta.

Varför är elektrisk stimulering bra?

Fördelarna enligt tillverkaren är att elektrostimulering är en mycket effektiv metod för att få musklerna att arbeta:

• med en betydande förbättring av olika muskelegenskaper
• utan kardiovaskulär eller mental trötthet
• med begränsad påfrestning på leder och senor. Elektrostimulering möjliggör därmed mer muskelarbete än vid frivillig aktivitet. Däremot skriver tillverkaren också att man bör ha balanserad och hälsosam kosthållning, balanserad livsstil samt regelbunden fysisk motion för att få bästa resultat. Så om man trodde att detta var någon form av genväg för ”Beach-2015”-kroppen tror man fel. Detta är ett komplement!

Compex SP 8.0

Vad innehåller paketet?

I förpackningen hittar man:

 • Fjärrkontrollen (huvudenheten)
 • 4 pod-par (de man fäster på elektroderna)
 • 6 påsar elektroder av olika typer
 • Laddningsetui med plats för poddarna och fjärrkontrollen
 • Laddningssladd till etuiet
 • USB-kabel som gör att man kan synkronisera historik från fjärrkontrollen till datorn
 • Förvaringsväska för etuiet
 • Skyddshölje för fjärrkontrollen
 • Halsrem för att kunna hänga fjärrkontrollen

Hur den fungerar

Compex SP 8.0Det första man gör efter att ha slagit på fjärrkontrollen är att välja program. Vilket program man väljer beror på vad man vill åstadkomma. Se program listan nedan. Efter att man valt program sätter man fast elektroderna på kroppen. I displayen på fjärrkontrollen visas var elektroderna ska placeras. När väl elektroderna är på plats fäster man pod:arna på dem och slår på pod:arna. Fjärrkontrollen hittar pod:arna direkt och man ser de anslutna pod:arna i displayen (och även deras respektive batteristatus). Därefter startar man programmet. Då Compex SP 8.0 har en mängd automatiserande sensorer kommer apparaten automatiskt att ställa in den mest optimala styrkan på respektive pod-par. Det innebär alltså att den kommer att ”känna efter” på varje specifikt pod-par, vilket är perfekt om man t.ex. sätter 1 par på höger vad, 1 på vänster vad, 1 på höger lår och 1 på vänster lår. Då kommer styrkan att anpassas till varje muskel för optimal effekt. Allt detta sker helt automatiskt när man startar programmet. Fantastiskt!

Valbara program

Compex SP 8.0 innehåller totalt 40 st program i olika kategorier. Dessa är:

 • Träning 13 st program
 • Smärtlindring 10 st program
 • Återhämtning 5  st program
 • Rehab 2 st program
 • Fitness 10 st program

Som jag nämnde innan har jag mest kört återhämtningsprogrammen efter träningspassen, men då jag tidigare i höst åkte på Plantar Fasciit har jag de senaste veckorna även kört smärtlindring genom såväl TENS som EMS. Smärtlindringen visade sig ha extremt bra effekt och läkningen har varit otroligt bra trots att jag inte kunnat hålla mig ifrån träning. Det jag är lite nyfiken på nu är att köra EMS under träning, vilket ska ge en bättre utveckling och på så sätt förstärka träningseffekten. Det jag framförallt tänker köra är träning av bålmuskulaturen som jag behöver ha när jag springer. Finns även andra som jag är nyfiken på. T.ex. endurance-program som ska öka uthålligheten i musklerna, men jag har inte kommit dit än och måste hitta lite bra instruktioner för hur övningarna ska se ut för att funka bra ihop med EMS-behandlingen.

Design och användargränssnitt

En stor skillnad mellan SP 4.0 och SP 8.0 är design och användargränssnitt. Här är SP 8.0 mycket trevligare. Tydlig färgdisplay visar vad man ska göra och navigeringen sker genom en fyrvägs-knapp med ”OK”-knapp i mitten. Den är intuitiv och jag hade inga problem att direkt börja använda den utan att läsa instruktionsboken. Själva fjärrkontrollen är smidigare än SP 4.0 och man känner absolut en fördel av att SP 8.0 är trådlös. En skön grej med SP 8.0 är också att den visar var elektroderna ska fästas på kroppen. Tidigare vecklade jag upp en stor plansch för att se var de skulle sättas. Nu visas det tydligt i displayen, vilket är kanon!

Laddning och förvaring

Laddningsstation.001I paketet kommer dels en snygg och funktionell laddningsstation/laddningsetui. Här har varje pod sin plats och 2 platser för fjärrkontrollen. Den ena är till för ren förvaring och den andra för laddning. En cool detalj är att när den sitter i laddningsplatsen så visar den status på laddningen av respektive pod-par. Det gör att den ser ganska proffsig och snygg ut när den laddar. Hur länge en laddning räcker har jag inte testat än, men enligt leverantören ska en laddning räcke riktigt länge. Jag återkommer med min erfarenhet kring det. En sak som ska bli intressant att se är om fjärrkontrollen och pod:arna kommer att hålla lika länge eller om de kommer i otakt. Utöver laddningsstationen får man även med en sjysst väska där man får plats med laddningsstationen och alla andra tillbehören såsom laddaren, USB-kabeln, elektroderna, etc… Det är en stor fördel att ha en bra förvaring för att ha allt samlat på ett ställe!

Summering

Om jag ska försöka summera mitt intryck av Compex SP 8.0 så skulle jag nog säga att den är fantastisk! Vad är det då som gör den det? SP 4.0 är bra. Riktigt bra! Den har gett mig helt nya möjligheter att träna och må bra under 14 månader och det ska den ha tack för! Men SP 8.0 känns verkligen som ett par snäpp upp. Mest beroende på 4 saker:

 1. Trådlösa elektroder gör att man blir friare och förmodligen kommer att kunna använda den även under träning för att öka effekten av de övningarna man gör
 2. Användargränssnittet med färgskärmen och den intuitiva navigeringen
 3. Den automatiska inställningen av intensiteten genom de olika sensorerna samt att den känner av respektive pod-par separat. Det gör att användandet blir enklare och förmodligen också något effektivare.
 4. Laddningsstationen och förvaringen är verkligen snyggt och funktionellt. Här känns det verkligen som en premiumprodukt och enkelt att hålla grejorna samlade på ett snyggt sätt.

Jag är absolut ingen elit-löpare utan en medelmåttig motionär som gillar utmaningar. Den här produkten känns kanske lite ”overkill” för en del, men jag skulle vilja påstå att det kanske t.o.m. är tvärtom. Den här hjälper till att återhämta kroppen för att klara mer, den lindrar smärta vid skador och den kan hjälpa till att förebygga skador genom att stärka specifika muskler kring t.ex. knän utan att slita på lederna. Det är m.a.o. exakt det vi motionären behöver: En liten hjälp på traven för att klara av de utmaningar vi tar oss an. Priset kan naturligtvis avskräcka. SP 8.0 kostar ju en del, men jag tröstar mig med att slå ut priset på antalet gånger jag använder den och då blir det inte mycket dyrare än man lägger på skor, pulsklockor eller annan utrustning. Så nånstans hoppas jag att fler motionärer som jag vågar sig på att testa EMS (och då menar jag en BRA EMS-apparat. Compex går inte att jämföra med billigare alternativ från t.ex. Clas Ohlson. Jag har testat båda så jag vet) för att helt enkelt höja sin förmåga och även sin livskvalité.

Har du någon fråga eller fundering är du naturligtvis välkommen att ställa dessa i kommentarsfältet nedan så ska jag besvara dessa efter bästa förmåga.

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera