Den mångsidiga Garmin Fenix 5

Nu har jag hunnit med ytterligare några pass med min Garmin Fenix 5 och tänkte dela med mig om mina reflektioner och tankar.

Ny träningsfunktion

Jag börjar med en ny träningsfunktion som efter träningspassen idag ( löpning och cykling) dök upp. Det är en funktion som Garmin kallar för ”Träningsstatus” och visar hur hårt man har tränat i förhållande till sin kondition och prestationsförmåga. Det gör att man snabbt får indikation på om man övertränar och riskerar att dra på sig skador eller om man tränar fel eller för lite och då riskerar att få sämre kondition och prestationsförmåga.

Klicka på bilden för att förstora

Vad jag förstår utgår ”Träningsstatus” från Garmins nya Training Effect 2.0 och som räknar ut anaerobiska och aerobiska värdet för varje träningspass. Men den tar med största sannolikhet även in faktorer som kalendertiden, Vo2Max samt FTP och mjölksyretröskeln.

Funktionen ”Träningsstatus” är något jag tidigare har saknat. Och för att få den funktionen har jag köpt ett abonnemang på Sporttrack, men med den här funktionen i Garmin Connect behöver jag inte längre det… Om nu Garmins funktion är lika bra, vilket jag kommer att bli varse vad det lider. Garmin presenterar dock informationen på ett enkelt och bra sätt i såväl klockan, telefonen och på webben så det lutar just nu åt att det inte blir en förlängning av abonnemanget av Sporttrack.

Högst upp till vänster får man en snabb information om statusen som i mitt fall är ”Bibehållen”. Man får även ett värde på träningsbelastningen och sitt aktuella Vo2Max (jag vet inte om jag någonsin har varit så lågt som jag är nu). Under den här informationen visas ett snyggt och överskådligt diagram över sin träningsbelastning och om man ligger rätt i förhållande till sin kondition och prestationsförmåga. Snyggt Garmin!

Garmin TruSwing

Den andra funktionen som jag testat för första gången är att använda Fenix 5an tillsammans med Garmin TruSwing som är en sensor som man sätter på golfklubban för att få all möjlig information om sin golfsving. Jag har aldrig varit särskilt road av att stå på driving-rangen och slå en massa bollar, men lite teknik-prylar höjer alltid min motivation! 🙂

Klicka på bilden för att förstora

Med hjälp av TruSwing visas information på Fenix 5an om varje slag jag slår. Jag valde att fästa TruSwing på min järn-8 och jag slog 60 bollar. Varje slag registreras så att jag kan gå in på Garmin Connect och få information om dem samt få en simulering av varje sving som bilden visar till vänster. Jag fokuserade på en sak som jag ibland har problem med i min golfsving, nämligen att jag kommer utifrån och in samt att jag stänger klubbhuvudet vid bollträff. Så jag hade dessa 2 värdena som datafält på Fenix 5an och kunde efter varje slag få information om hur mycket eller lite jag kom fel till bollen.

Någon skulle kanske då säga att: ”Men det såg du väl på hur bollen gick om du kom fel till den!”. Ja, absolut! Men det blir tydligare var jag gör fel när jag får den informationen. Eftersom vissa fel kompenserar varandra innebär det att 2 fel kan ta ut varandra och bollen går rakt, vilket är ok om man ALLTID gör dessa 2 fel samtidigt, men är bättre om man kan ta bort dem båda och nöta in rätt istället. Fördelen med att ha kombinationen med Fenix 5 och TruSwing är att jag får informationen på klockan och inte bara i telefonen, vilket gör att jag slipper ta upp telefonen och titta och istället stå kvar och adressera till nästa boll. Jag ska ge detta en chans den här säsongen och det ska bli intressant att se om det ger resultat eller inte.

Status på min skada

Nog om Fenix 5 för nu, men jag tänkte kort uppdatera dig om min förbaskade hälsena som gäckat mig sedan maj/juni 2016. För några veckor sedan gick jag till en naprapat som jag blev rekommenderad av en kollega. Hon gjorde en helt annan grej än läkaren och sjukgymnasten gjort innan. Hon var nyfiken på VARFÖR jag hade ont i hälsenefästet och fokuserade nästan ingenting på själva smärt-området. Det hon upptäckte var att en muskel som sitter mellan skenbenet och den stora vadmuskeln var jättestel på mitt högerben i förhållande till mitt vänsterben. Muskeln heter Soleus. Hon trodde att det skulle kunna vara en anledning till att inflammationen i hälsenefästet inte läker. Hon kände också att min högra skinka var mindre stark än den vänstra, vilket hon då la ihop och förklarade att min höger-vad kanske fick jobba lite hårdare med avstampet för att höger-skinkan var för svag och att jag då fått överbelastningsskadan i Soleus i höger vad. ”Katten på råttan, råttan på repet”-resonemanget alltså… Hon masserade Soleus (vilket gjorde svinont!), körde därefter stötvåg på den och till sist behandlade den med laser. I hemläxa fick jag att massera Soleus hemma i TV-soffan så ofta jag kunde samt stretcha.

Sagt och gjort. Jag masserade samt körde med Compexen på Soleus samt stretchade den varje dag. Idag hade det gått 2,5 vecka och det var dags för återbesök. Jag har känt att det har blivit bättre, men när man varit skadad så länge vågar man inte riktigt tro på att det börjar gå åt rätt håll. Hon undersökte mina ben och skinkor och kunde konstatera att den där lilla muskeln i vaden var nu precis som den ska vara och att svullnaden runt hälen också hade gått ner betydligt! Fantastiska besked! MEN… Jag måste nu se till att stärka upp höger skinka så att det inte blir samma sak igen när jag sätter igång och springer. Så jag fick några styrke-, signal- och stretchövningar som jag ska köra varje dag för att lösa det. Så kommande veckor kommer jag att få springa min lilla 3 km-runda efter att först ha värmt upp med lite mountainbike. Känns det bra ska jag börja lägga på lite mer belastning i form av fartlek i löpningen och hela tiden lyssna på kroppen. Det är ju det där med att lyssna på kroppen som jag helt saknar talang för, men jag ska göra mitt bästa eftersom det står en del på spel. Sköter jag mig nu kanske jag blir bra och då kan jag plåga kroppen igen efter det! 🙂

 

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera