Första testet att springa med Compex SP 8.0

Som jag skrev i förra inlägget har jag köpt en ny EMS-apparat, Compex SP 8.0. En av fördelarna med den nya är att den har trådlösa pod:ar, vilket underlättar om man vill ha dem på sig under tiden man tränar. Jag har aldrig provat att träna med EMS innan så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta.

IMG_0246Jag valde ett träningsprogram på Compexen som heter ”Uthållighet”. Därefter fäste jag elektroderna på främre låren enligt anvisning på fjärrkontrollens skärm. För att de skulle hållas på plats under löprundan satte jag på mig ett par knälånga löpar-tights, vilket gjorde jobbet. Det finns band att köpa från Compex för detta, men jag tycker det funkade helt ok med löpar-tights faktiskt.
När jag startade träningsprogrammet med fjärrkontrollen började den med att känna av musklernas kondition för att anpassa intensiteten. När det väl var gjort påbörjades uppvärmningen av musklerna. Jag började springa lite lätt under uppvärmningsfasen och det kändes helt ok. Efter uppvärmningsfasen startade den själva träningspasset. Det innebär att den kör en nästan statisk impuls i ca 10 sek för att sedan köra lugnt pulserande i ca 10 sek. Detta återupprepas sedan ca 200 gånger innan träningsfasen är slut och den går över till återhämtningsfasen.

När Compexen gick in i träningsfasen kändes det först lite ovant. Det var svårt att hålla löpsteget eftersom musklerna hade ett ”eget liv”, men efter ett tag vande sig kroppen och löpningen flöt på som den brukar. Den enda skillnaden var att det var helt otroligt mycket jobbigare än det brukar. Jag sprang i ett tempo som normalt är ett återhämtningstempo där pulsen ska ligga på ca 75-80% av max. IMG_0251Men nu låg jag snarare på 90-95 % under hela passet! Jag slet som ett djur för att orka hela rundan! Det var ingen tvekan om att att Compexen höjde ansträngningsnivån betydligt och höjde behovet av syre. Hur mycket ”nytta” det gör vet jag inte än, men skillnad gjorde det med all säkerhet!

När jag kom hem var det ca 15 minuter kvar på träningspasset i Compexen så jag satte mig ner på en stol och tog av mig tightsen. Det skulle jag inte ha gjort! P.g.a. av all svett satt elektroderna inte fast som de skulle och ramlade av hela tiden så jag avbröt passet. Det blev uppenbart att de nya pod:arna kräver bättre fäste än de som jag använt tidigare till Compex SP 4.0 och som bara är tryck-knappar (men då inte trådlösa).

Det ska bli intressant att lägga in ett pass lite då och då med EMS för att se om både muskeluthålligheten och syreupptagningen förbättras. Det var ju inga problem att springa med den igång och hindrade mig inte från att genomföra löp-passet så varför inte testa och utvärdera det över lite längre tid? Visar det sig att det faktiskt ger en högre utvecklingstakt är det ju fantastiskt! 🙂

IMG_0249

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera