Garmin Fenix 2 i kombination med HRM-Run pulsband
Har använt Garmin Fenix 2 sedan början av juli (ca 2 månader) och tänkte ge mig på att recensera den. Jag bytte från en Garmin 910XT då jag inte längre kommer att köra simning och cykel utan endast löpning. Till det jag använder den är den riktigt bra och jag har otroligt stor glädje av den i min löpträning! Den första jag hade dock vissa brister i form av dålig precision på höjdmätaren, kompassen och ibland positioneringen. Det var uppenbarligen fel på den och jag fick den smidigt utbytt av Garmin till en ny som funkar klanderfritt! Nedan följer en lite mer utförlig beskrivning och utvärdering.
Funktioner
Fenix 2 är verkligen fullproppad med funktioner. Jag tänkte kategorisera dem i “Klockläge” och “Aktivitetsläge”.
Klockläge
Den är ganska tjock, vilket gör att man inte kan ha den på sig när man har skjorta då den inte får plats mellan armen och skjort-ärmen. Jag använder den däremot gärna när jag har kortärmat eller tröja för jag tycker att den är riktigt snygg. Genom att trycka snabbt på menyknappen roterar man genom 5 olika informationsskärmar:
Klockan; den här skärmen kan man anpassa lite som man vill. Om man t.ex. vill se batteristatus eller inte, har olika sekundanimationer, olika datumformat, o.s.v.
Kompass; som gör vad en kompass bör göra, d.v.s. visar var vädersträcken är och visar också graden som “klockan 12” pekar på. Kompassen är allt annat än exakt, men är tillräckligt bra för att kunna navigera i naturen.
Höjdmätare; visar aktuella höjden över havet samt ett diagram på de senaste 4 timmarna. Inte heller höjdmätaren är exakt, men ger en tillräckligt bar bild över antal höjdmeter man tillryggalagt under ett pass.
Barometer; visar aktuella lufttrycket och ett diagram med 6 timmars historik. Vet inte hur bra den stämmer då jag inte har något tillförlitligt att jämföra med.
Termometer; visar aktuell temperatur samt diagram på de senaste 4 timmarna. Jag får känslan av att den känner av värmen från armen så den visar lite för hög temperatus. När jag är ute och springer och har kommit ca 10 minuter in i passet verkar den ge en mer rättvisande temperatur.
Aktivitetsläge
Genom att trycka på start/stopp-knappen kommer man in i aktivitetsmenyn. Här ser man en lista över de aktivitetsmallar som man har. Mallarna kan man anpassa så att man får den information man önskar.
Skärmarna
De anpassningsbara skärmarna kan man anpassa så att de innehåller upp till 4 olika informationer. Det finns enormt många olika informationer att välja mellan så man bör kunna skapa “sin perfekta” anpassning baserat på utbudet. Utöver de skärmarna som man själv anpassar finns det några som är förinställda (på aktivitetsmall “Springa” som är den enda jag använder) finns det skärm med puls, löpdynamik och klocka. Man kan aktivera Virtuell Partner och då får man en skärm för den också. Jag tycker att skärmen är riktigt bra och levererar det den ska. Enkelt att anpassa skärmarna så att man får den information man vill ha.
Funktion
Den hittar GPSerna mycket snabbare än min tidigare Garmin 910XT. Knapparna är stora och tydliga och hela klockan andas kvalité. När man avslutat ett pass så får man information om hur lång återhämtning man behöver innan bör köra nästa pass, vilket jag tycker är en kul detalj. Jag vet inte precisionen på det, men den är konsekvent med kortare återhämtning efter ett lugnare pass än efter ett hårt iaf. Se bild nedan.
Det som jag verkligen älskar med Fenix 2 i kombination med pulsbandet HRM-Run är all information och statistik gällande löpdynamik! För ca ett år sedan gick jag över från traditionell joggning till “barfota”-löpning. Några av de sakerna som är viktigt att
förändra/förbättra i den tekniksövergången är högre stegfrekvens och kortare vertikal svängningsrörelse. Dessa 2 faktorer får man reda på och kan följa både under löprundan och efteråt i statistiken. Utöver de faktorerna får man även reda på mark-kontakttiden, d.v.s hur många millisekun
der foten är i marken i varje steg. Den tiden ska vara så kort som möjlig. Jag tycker att alla dessa 3 sensorerna verkar fungera bra. När jag ändrar tekniken och/eller farten så förändras värdena konsekvent, vilket gör att jag kan utgå ifrån dem när jag analyserar mina löp-pass.
Sist men inte minst får man också information om sitt VO2 max-värde, d.v.s. kroppens förmåga att producera energi med hjälp av syreberoende energiproducerande mekanismer. Det finns en hög korrelation mellan VO2 max och prestationsförmåga vid uthållighetsidrotter. Klockan estimerar också vilka tider man troligtvis skulle kunna prestera på5 km, 10 km, halvmara och maraton.
Summering
Jag är supernöjd med min Fenix2! Den håller det den lovar och ger mig precis det jag behöver i form av information både under och efter passet. Batteritiden är perfekt om man, som jag, ibland ger sig ut på lite längre turer såsom Vasaloppet eller liknande. Klockan ligger i det övre skiktet prismässigt, men det är precis där den hör hemma!