Garmin Fenix 3 HR

IMG_0405 (1)Efter att ha haft Garmin Fenix 3 Sapphire i ca ett år kändes som att det var dags för en uppgradering. Lagom till den känslan lanserade Garmin en uppdaterad version av Fenix 3:an nämligen Garmin Fenix 3 HR. Den är i stort sett identisk med Fenix 3 Sapphire (som jag recenserade för ett år sen här), men har framförallt 2 skillnader.

 1. Garmin Fenix 3 HR har inbyggd handledspuls, vilket Sapphire saknar
 2. Till Garmin Fenix 3 Sapphire följer det med ett snyggt metall-armband, vilket det inte gör till HR

I övrigt har de det mesta gemensamt. Båda har safir-glas, de har samma funktioner gällande idrotter och aktivitetsregistrering och det har samma fysiska form.

Så vad är då fördelen med Garmin Fenix 3 HR kontra föregångaren? Jag skulle säga att det finns framförallt 2 fördelar.

Det ena är att man har pulsmätaren med sig hela tiden. Det gör det enkelt att köra ett pass med pulsinformation utan att ha på sig pulsband, vilket kan vara bra om man inte har det med sig eller att man av bekvämlighet vill köra utan. Men det innebär också att klockan loggar pulsen hela dagen, vilket gör att man får en mer exakt beräkning av antalet kilokalorier som man gör av med under dagen.

IMG_0407Det andra är att man få bra koll på sin vilopuls utan att behöva komma ihåg att ta pulsen själv eller sova med pulsband. Garmin Fenix 3 HR sköter detta helt själv och vilopulsen redovisas snyggt i Garmin Connect både på webben och i mobilen. Det här är huvudskälet till varför jag köpte HR-varianten faktiskt. För har jag koll på vilopulsen kan jag identifiera infektioner tidigare (och möte olle i grind med vila och ingefära :-)) samt få koll på att min träning ger resultat. En förhöjd vilopuls kan innebära infektion, men också överträning.

Det finns dock några nackdelar. En nackdel med Garmin Fenix 3 HR är att jag inte längre kan använda metallarmbandet som jag hade till föregångaren. Dessvärre sitter det inte tillräckligt tight för att pulsmätaren ska fungera optimalt. Så jag får snällt använda det silikon-armband som följde med i paketet istället.

En annan nackdel är att man inte kan skicka puls-informationen till en annan enhet och samtidigt se datasidorna för ett pass i klockan. T.ex. om man vill springa samtidigt som man filmar med en Garmin Virb-kamera som man vill ska registrera pulsen så går inte det samtidigt som man ser datasidorna från appen ”Löpning”. Detta är förhoppningsvis bara en tankevurpa som de åtgärdar i kommande mjukvaru-uppdateringar, men är just nu ganska störigt. Jag hade en tanke att kunna träna med roddmaskinen utan att ha pulsband på mig, men eftersom inte klockan kan skicka pulsinformationen till roddmaskinen utan att först starta appen ”Row Indoor” sen gå in i inställningar och några undermenyer för att skicka pulsinformationen till roddmaskinen och sen vice versa vid avslut av passet känns det lättare att ta på sig ett pulsband.

Sammanfattningsvis skulle jag nog säga att Garmin Fenix 3 HR egentligen är lite för dyr kontra vad den ger. I synnerhet om man jämför med föregångaren. Men har man en ådra för att ha det senaste och gärna med den senaste funktionaliteten så är det ändå nånstans värt det. Att få koll på vilopulsen samt att enkelt kunna registrera pulsen på spontana löprundor eller promenader med viktväst är faktiskt ganska nice. 🙂

Ställ gärna frågor i kommentarsfälten nedan om du har några funderingar så ska jag besvara dessa efter bästa förmåga.

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

11 kommentarer Lägg till

 1. Tomas skriver:

  Jag har väntat länge på denna klocka eftersom jag får stora skavsår på ryggen av mitt pulsband med min nuvarande klocka. Blev därför riktigt glad när jag hörde att Garmin skulle släppa Fenix 3 med pulsmätning på handleden.

  Men när jag läst reviews om fenix 3 HR så har jag blivit mer tveksam, de sågar nämligen exaktheten i HR-funktionen på handleden och då faller ju hela idén eftersom det just är HR mätning på handleden som är grejen.

  Min fråga är altså: hur upplever du att HR-mätningen fungerar, hur korrekt är värdet för den uppmätta pulsen?

  1. danlar skriver:

   Efter att jag började använda det medföljande silikon-armbandet funkar det helt ok. När jag hade metall-armbandet funkade det inte alls bra. Klockan behöver sitta ganska tight för att den ska mäta korrekt har jag märkt. Jag använder dock oftast pulsband (t-shirts med inbyggt pulsband som inte skaver) när jag tränar ”på riktigt”, t.ex. springer eller ror. Jag använder handledspulsen nästan enbart för vilopuls-mätning och när jag ska ta en spontan promenad som jag vill registrera.

 2. Johnny skriver:

  Den mäter rent tekniskt inte pulsen vid handleden, utan blodflödet och räknar sedan om det mha lite spejsiga algoritmer till det som redovisas som pulsslag.

 3. Jesper Folkesson skriver:

  Hej!
  Tack för trevlig information!
  Tycker ni att urtavlan har lite väl dåligt ljus?
  Känns lite blek i vissa ljus och inte all som på Garmins hemsida!

  /Jesper

  1. danlar skriver:

   Ja, den är inte så tydlig som på Garmins hemsida, men valet av urtavla gör en hel del skillnad. Vissa är riktigt bra medan andra blir ganska otydliga. Tycker jag iaf. Skulle dock gissa att skärmen på Fenix3:an inte är bättre för att den inte ska dra så mycket ström…

 4. Mikael skriver:

  Hej

  Du skriver ”vice versa…” i meningen ”men eftersom inte klockan kan skicka pulsinformationen till roddmaskinen utan att först starta appen “Row Indoor” sen gå in i inställningar och några undermenyer för att skicka pulsinformationen till roddmaskinen och sen vice versa vid avslut ”
  Vad menar du med det, kan du skicka data från roddmaskinen till klockan efter avslutat pass? Eller jag missförstår dig?
  En fråga till, kan man ha både puls på handeleden och pulsband inställt i klockan och den väljer själv (dvs. om jag inte sätter på pulsband så plockar den från handleden) eller måsta man sätta på/av?

  //Micke

  1. danlar skriver:

   Hej,

   Med vice versa menade jag att man var tvungen att göra samma sak fast i omvänd ordning för att avsluta sändning av handledspuls. Dock har det kommit en uppdatering för klockan som gör det möjligt att handledspulsen med automatik börjar sändas när man startar en aktivitet och automatiskt stängs av när aktiviteten avslutas. Det gör det hela bra mycket smidigare.
   Det finns faktiskt en ”app” till klockan som ska kunna ta emot info från Concept2-roddmaskiner, men jag har inte testat den. Anledningen till det är att handledspulsen inte funkar vid rodd. Den visar helt galen puls, vilket jag har haft diskussioner med Garmin om. Om jag ställer mig upp visas korrekt puls, men sittandes i roddmaskinen visar den fel. Jag vet inte vad det beror på, men min hypotes är att armen är för högt upp i förhållande till hjärtat och att blodtrycket vid handleden då blir tillräckligt mycket lägre för att klockan inte ska uppfatta alla slag. Handledspulsen funkar däremot helt ok vid t.ex. löpning eller andra ”stående” eller lodräta aktiviteter.
   Om man sätter på sig ett pulsband som är kopplat till klockan väljer klockan automatiskt pulsbandet framför handledspulsen.

   Hoppas det besvarade dina frågor. Om inte eller om du har fler frågor är du välkommen att ställa fler! 🙂

 5. Emelie skriver:

  Hej! Jag ska köpa en ny klocka och undrar vilken du skulle rekommendera. Jag orienterar så vill ha en klocka med bra gps för att följa upp och även en klocka som mäter pulsen bra då mina träningspass utgår från de olika pulszonerna. Jag undrar om pulsmätaren (runt handleden) på fenix 3 HR fungerar bra och stämmer med min puls eller om det skiljer mycket. Eller rekommenderar du Sapphire? Och ingår i så fall pulsband? Klockan behöver inte vara snygg då jag inte brukar använda den till vardags.

  1. danlar skriver:

   Jag kan ju bara rekommendera utifrån de klockor som jag testat. Och om jag skulle rekommendera dig något utifrån det skulle jag säga att om du vill kunna få ut mest exakt puls samt andra värden i form av löpdynamik så är pulsband att föredra. Handledspulsen på Fenix3 HR fungerar helt ok, men om du är ute efter att tröskelträna skulle jag starkt rekommendera att ha pulsband över bröstet.

   Det jag tycker är fördelen med handledspulsen är att jag får en indikation automatiskt på min vilopuls, men det förutsätter ju att jag har på mig den dygnet runt (vilket jag har). Förstod jag dig rätt skulle inte du använda klockan till vardags så du har du inget större värde av handledspulsen där heller.

   Så just nu hade jag nog rekommenderat dig en Fenix 3 (ej HR) med ett HRM-band, men också kanske bett dig avvakta någon månad för att titta på den nya Fenix 5s som förväntas komma kvartal 1 (men troligtvis snarare innan sommaren). Den är bra mycket smidigare än Fenix3:an och har egentligen alla funktioner man skulle kunna önska sig. Att den är mindre och smidigare gör kanske att du skulle kunna ha den på dig till vardags för att dra nytta av ”hälso-armbands-funktionaliteten”. En annan sak som Fenix 5s har är Training Effect 2.0 som indikerar hur hårt du tränar över tid, vilket gör att du enkelt kan ha koll på din träningslast kontra fitness-nivå. Dock är den några tusenlappar dyrare än Fenix3:an…

   Lycka till med ditt köp!

 6. Anders skriver:

  Mycket bra beskrivningar ovan! Vet du om äldre pulsband är kompatibla med Fenix3 (har ett till Forerunner 305) eller måste man uppgradera med ett nytt HRM-band för Fenix3?

  1. danlar skriver:

   Tack Anders! Vad jag förstår kan man använda ”gamla” pulsband då klockorna på det sättet ska vara bakåt-kompatibla. Så puls-informationen bör du kunna få. Däremot är det inte säkert att du kommer att få alla funktionerna såsom löpdynamik och sånt.

Kommentera