Plantar fasciit ändrar mina planer

plantar fasciit
Lånad bild från www.farjestadot.se

Efter ca 3 veckors runstreak fick jag vansinnigt ont under foten precis framför hälen. Efter lite snabbt googlande insåg jag att jag troligtvis drabbats av en av de vanligaste löparskadorna nämligen plantar fasciit (Inflammation i plantar facian) eller hälsporre som det även kallas när det gått lite längre. Det gör inte speciellt ont under själva löpningen utan värst är det efter en stunds stillasittande, t.ex. i bil eller efter en nattvila. Då jag fortfarande var fast besluten att fortsätta min runstreak började jag laborera lite med olika skor för att se om jag märkte någon skillnad. När jag sprang med mina Salomon-skor som har lite tjockare sula kändes det bättre, men när jag sedan köpte mina Icebug Pytho3 som är ännu lite mer ”skyddande” märkte jag att smärtorna t.o.m. avtog något och inflammationen började gå tillbaka.

Att jag dragit på mig inflammationen beror förmodligen på 2 saker. Det ena är att jag ökade min träningsdos ganska rejält. Från väldigt låga nivåer på ca 15 km/veckan fördelat på 2-3 pass till ca 40 km/vecka fördelat på 7-8 pass. Det andra är att jag samtidigt började spela volleyboll igen. Naturligtvis även här med minimalistiska skor (fivefingers) på ett relativt hårt gympa-golv. Lägger man ihop ökningen av ansträngning tror jag att man kan skönja anledningen till att senan under foten börjat gnälla lite.

Jag körde min 31 dagen i rad med löpning i fredags och volleyboll i 1,5 h igår. Nu är planen att ta en vecka med bara ett löp-pass och sedan köra en 31-dagars runstreak igen på lördag. Förhoppningsvis har inflammationen gett med sig och senan blivit lite härdad för att klara av att leverera. Funkar allt som det ska tänker jag fortsätta med 31-dagar löpning i följd och 1 vecka med 1 pass framöver, men öka sträckorna successivt så jag kommer upp i de längderna jag behöver (70-100 km/vecka) för att klara av utmaningarna jag har framför mig under 2016.

Jag kommer också att öka intensiteten på några av passen i veckan med t.ex. stavlöpning eller backintervaller för att få med mig syreupptagningen. Hittills har det mest blivit pass i pulszon 4 (85%-95% av maxpuls), men med inslag av ganska tuff terräng med gegga och nerfallna träd. Jag kommer även fortsätta med volleyboll-träningen 1 dag i veckan, vilket ger mig lite träning av andra muskler och explosivitet som inte löpningen ger. Förhoppningsvis kommer detta sammantaget leda till att jag ska känna mig förberedd när jag väl står på de olika startlinjerna och får möjlighet att njuta av loppen.

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera