Inget välkommet besked… – 5,9 km

IMG_2197

Med 7 dagar kvar till UltraVasan45 gav kroppen mig att mindre välkommet besked. Igår var planen att jag skulle kört ett backintervall-pass samt core, men jag kände inte att jag hade den kraften efter jobbet så jag bestämde mig för en spontan vilodag (vilket i sig inte är fel). Jag hoppades att jag skulle känna mig piggare idag då långpass (17-30 km) var på programmet, men det var inte aktuellt. Redan från första stegen var det uppenbart att kroppen inte skulle leverera något långpass idag. Jag bestämde mig då för att hålla ett väldigt lugnt tempo och köra en kortare runda för att se hur min puls uppträdde under ansträngning. På så sätt skulle jag kunna få en indikation på eventuell infektion. Med ett tempo på 6:30 (nästan 2 min långsammare per km än vanligt) hade jag en snitt-puls på nästan 180 bpm (90 % av min maxpuls), vilket är en tydlig indikation på att något inte stämmer. Det var inte bara pulsen som var hög. Jag fick dessutom slita för att komma framåt.

Skärmavbild 2015-08-15 kl. 12.48.36Efter 5,5 km valde jag att sluta springa och istället promenera de sista 450 metrarna. Anledning var framförallt för att kunna se hur snabbt pulsen gick ner när ansträngnings-nivån sjönk. I grafen här bredvid kan man tydligt se att pulsen sjunker ganska stadigt från 181 bpm till 153 bpm på ca 3 min (Den blå linjen är farten och den röda är pulsen). Hade jag haft en infektion borde det ha tagit längre tid för den att komma ner. Så jag tror inte att det är det. Jag tror att kroppen inte riktigt har hängt med i den plötsliga tränings-ökningen helt enkelt. Från sommarens slappa tillvaro till förra veckans rivstart med långa och tuffa löp-pass i skogen. Tittar jag på puls-återhämtningen från maj när jag var i form och körde backintervaller så gick pulsen ner från 188 till 150 på ca 2 min (under löpning i nedförsbacke), vilket visar att jag inte alls har den syreupptagningen kvar och därför har kroppen troligtvis slitit hund under senaste veckornas övningar.

Så vad är nu det klokaste att göra av den sista veckan innan UltraVasan45 med den här informationen tillgänglig? Jag tar tacksam emot tips och synpunkter. Om ingen kommer med något klokare så blir planen att vila söndag, måndag, tisdag. Köra stavlöpning vid Ormberget i Luleå på onsdag morgon. Vila torsdag och fredag för att sen köra UltraVasan45 på lördag.

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera