Kort runda med lite fartlek – 5,6 km

IMG_2188

För några månader sen läste jag boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning” skriven av Haruki Murakami. Han beskrev nyttan med att springa varje dag. Han sprang i snitt en mil om dagen, när han ”höll igång”. Och hans teori var att man bör springa varje dag för att kroppen ska vara inställd på att springa. Att kroppen ska ligga i beredskap för att den snart måste ut och springa. Det handlar inte om att man ska köra kräk-pass varje dag, men iaf springa varje dag.

Jag tror att det ligger en del i det. Iaf om man är i hygglig fysisk kondition. Kan man springa 3 km utan större ansträngning så tror jag att man kan springa varje dag utan att slita ut sig eller dra på sig andra skador. Detta förutsätter dock att man inte springer på ett skadligt sätt. Landar man tungt på hälen, har dåliga skor och dessutom på ett hårt underlag så bör man kanske inte springa så mycket. Men å andra sidan kanske man då skulle ha nytta av lite löpteknik-träning för man kommer troligtvis att få skador ändå om man inte springer varje dag.

Med Murakamis ord i bakhuvet kommer jag att försöka hålla ett pass om dagen (möjligtvis  en träningsfri dag per vecka) för att hålla igång. Igår var det långpass. Idag ett kortpass med lite rolig fartlek. Fartlek innebär tempoväxlingar för att jobba upp pulsen och sedan låta den gå ner igen. Det gör att man ökar kroppens syreupptagningsförmåga, vilket i sin tur innebär att att man kan springa fortare och längre. Det innebär också att kroppen har förmågan att återhämta sig även när man springer genom att man sänker tempot eller att det kommer en nedförsbacke. Den återhämtningen ser man väldigt tydligt när man kör t.ex. backintervaller genom att man då ser hur högt pulsen kom upp till på toppen av backen och hur snabbt och hur långt den kom ner när man är vid backens början.

 

Kolla gärna in min sponsors kläder!dobsom_logo

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

 


Kommentera