Långpass i terräng – 21 km

2015-04-12 15.45.42Idag var det helt perfekt löparväder! Iaf enligt mig. Ca 10 grader plus, lite lätt vind, mulet och lite regnstänk. I sånt väder känns det som man kan springa precis hur långt som helst. Man blir inte för varm eller för kall, man hinner dricka den mängd vatten som man blir av med och det är fullt med syre i luften.

Idag stod långpass på programmet och jag var lite extra nyfiken på dagens pass av 2 skäl. Dels för att jag för första gången skulle använda Dobsom Force och Dobsom Winter Pants. Och dels för att jag för ca 1 vecka sedan la om min kost och kraftigt drog ner på kolhydrater.

Om vi börjar med kläderna. Dobsom Force är en ofodrad vind-jacka för löpning. Den har vindtät framsida och stretch-tyg på baksidan. Den har 2 fickor nertill på framsidan och en bröstficka med hål för hörlursladden. Den sitter väldigt bra och känns följsam även under längre distanser. Det andra klädesplagget som hade premiär idag var mina Dobsom Winter Pants. Jag gillar att springa i halvtighta långbyxor när det är lite svalare ute. För att jag ska gilla byxorna ska de  vara tillräckligt tighta för att inte fladdra omkring, men tillräckligt lediga för att inte strama åt i löpsteget. Dessa byxorna har verkligen lyckats kombinera de 2 förmågorna! Med en vindtät och fleece-fodrad framsida och en elastisk och ventilerande baksida håller man värmen utan att bli för varm. En annan detalj som jag gillar med dem är att de är hopsydda vid dragkedjan längst ner på byxbenen, vilket gör att man kan springa med dragkedjorna öppna om man vill ha det lite luftigt.

När det gäller min nya kosthållning så handlar det om att hamna på en lägre nivå av kolhydratintag och de kolhydrater jag äter ska ha lågt GI-värde (under 50). Jag har tidigare slarvat en hel del med vad jag stoppar i mig och har nog aldrig riktigt sett det som ett problem förrän nu när jag direkt på bara någon vecka kan se skillnaden. Jag är mycket mättare längre nu än tidigare. Jag har inget sug efter att småäta. Jag har redan blivit av med en del onödigt fett på kroppen. Och jag kände mig lättare än nånsin i spåret idag! 🙂 Jag var lite orolig för att det mindre intaget av kolhydrater skulle påverka min ork och då framförallt ju längre in i passet jag kom, men det blev inte så. Jag kände mig snarare lättare och smidigare än tidigare. Och det är klart att om man plockar bort något kilo så sparar man ju en del energi under långpassen. Och jag tror inte att jag sprungit så här snabbt på den här distansen tidigare i terräng. I terräng har jag snarare legat på 6:30-tempo medans jag idag hade ett snitt på 6:03 min/km. Så nej min nya kost har hittills inte påverkat min löpförmåga negativt, vilket känns jättebra!

Jag kommer att köra ett lugnt och kortare pass i veckan för att på lördag springa SM-Milen i Malmö. På startlinjen kommer jag att bestämma mig om jag ska springa fort eller om jag bara ska njuta av de 10 kilometrarna genom Malmö. Säger kroppen att det känns bra så ska jag försöka putsa mitt personbästa, men säger kroppen att det inte är läge för det så kommer jag att ta det lugnare.


2 kommentarer Lägg till

  1. camilla Engdahl skriver:

    Då fick vi svar på det, skönt att det inte tog stopp i spåret.

    1. danlar skriver:

      Ja, för mig verkar det funka, men det finns nog som sagt individuella skillnader när det gäller sånt där.

Kommentera