Lugnt långpass i underbar miljö – 21,1 km

on

2015-03-10 15.18.00Efter att ha vilat igår såg jag verkligen fram emot att komma ut i spåret idag! Jag känner att jag måste börja köra lite längre pass för att förbereda mig för Hallands Ultra 50 km den 6e juni. Tiden kommer att gå fort och plötsligt står man där på startlinjen. Då vill jag känna att jag har distansen under kontroll både fysiskt, men kanske framförallt mentalt. Den mentala respekten/rädslan för distansen kan vara det som gör att man inte går i mål. Därför handlar mina kommande långpass om att mentalt känna att jag är relativt pigg efter 20-40 km i spåret och att jag kan pressa mer om jag vill. Det är den känslan jag måste skaffa mig. Utöver den mentala inställningen för distansen så måste jag också arbeta med att hantera smärta i form av kramp, skavsår, etc. Det handlar om att acceptera att smärtan finns där och den får finnas där. Därefter fokusera på det som ger energi såsom hur lång sträcka man tillryggalagt, hur kort sträcka det är kvar till nästa station, hur privilegierat det är att få vistas i den underbara miljön, etc. Det man fokuserar på växer och då vill jag helst att det som ger mig energi är det som växer sig störst. Det märkliga är att detta faktiskt fungerar. Att ”lura” sig själv och sin hjärna är inte särskilt mycket svårare än så. 🙂

2015-03-10 14.54.10Dagens pass blev en halvmara i ganska lugnt tempo (6:15 min/km) i en helt fantastisk natur och underbart väder! Jag tror inte att man kan har bättre förutsättningar för en löprunda. Solsken, ca 10 grader varmt, nästan vindstilla och syrerik luft. Jag startade med att springa hemifrån och över gångbron till västra sidan av Järavallen. Där tog jag in på gul slinga medsols tills jag kom till parkeringen. Där tog jag av vänster och kom ut på kustvägen som jag följde söderut innan jag tog av vänster upp mot Barsebäcks klubbhus. Efter det sprang jag hål 18 tillbaka till 17s green där jag stack in i skogen igen och körde ett varv på långa slingan (vet inte vilken färg den har) innan jag tog gångbron över och styrde kosan hemåt igen.

2015-03-10 16.11.48Efter ca 5 km nöp det till långt ner i vänster vad. Jag stannade till för att stretcha ut det, men det satt kvar. Jag fortsatte att springa och var extremt noga med att slappna av i steget och efter ca 4 km släppte det och smärtan försvann. Det var en mental seger! Det är precis den typen av situationer som jag skriver om i första stycket där det handlar om rätt fokus och att acceptera smärtan.

Tanken är att jag ska ha 3 långpass på 2 veckor och lite kortare pass med högre tempo/intervaller däremellan. Kombinerat med lite X-fit-övningar kommer jag att bli precis så förberedd som jag vill bli inför den 6e juni.

2015-03-10 14.22.13

2015-03-10 15.06.08

Kommentera