Nya försök att bli kvitt hälproblemet

on

Efter mycket googlande och konsultation med sjukgymnast har jag kommit fram till att jag ska testa en grej till innan det blir till att åka till läkaren.
Det jag kommit fram till är att tåhävningarna varit helt verkningslösa och att minsta lilla tryck på ”fel” ställe på hälen provocerar fram smärtan. Ett tryck som andra foten knappt märker av genererar molande smärta i högerfoten. Den punkten sitter precis ovanför hälbenet (markerad med den röda cirkeln på bilden till höger). Exakt vad det är som är fel vet jag inte just nu. Sjukgymnasten har hela tiden varit inne på att det är inflammation i hälsenans fäste, men då borde alla tåhävningar ha hjälpt. Det gör att man kan börja spekulera i andra orsaker till smärtan. Några hypoteser jag jobbar med just nu är inflammation i slemsäcken vid hälsena-fästet, Haglunds häl (som innebär att hälbenet har skapat en utväxt som skaver mot hälsena och slemsäck) samt någon form av förslitning på hälsenans fäste.

Om det är en inflammation har jag läst mig till att man kan köra en kur med Voltaren, vilket jag nu gjort. Jag avslutade den igår. 3 tabletter dagligen i ca 6 dagar samtidigt som jag smörjde hälen med Ormsalva för att öka blodcirkulationen vid smärtområdet. Under de här dagarna har jag inte sprungit utan bara kört rodd och spelat volleyboll. Under kuren har smärtan varit i stort sett helt borta. Min ”mätare” på hur mycket smärta jag har är att jag stretchar hälsenan. Ju längre jag behöver stretcha innan smärtan kommer ju bättre mår hälen. Normalt räcker det med den stretching jag kan göra liggande genom att lyfta upp tårna mot knäet, men några dagar in i kuren var jag helt smärtfri tills jag ställde mig upp och lutade benet framåt ganska mycket. Det kändes jättehärligt! Såklart är det svårt att veta exakt hur mycket som var smärtlindringen i Voltarenen som påverkade och hur mycket den inflammationshämmande delen gjorde saken bättre. Men bättre kändes det.

Igår tänkte jag att jag skulle testa mig på en kort löprunda. Så jag tog på mig mina Vivobarefoot Trailfreak (som har en väldigt mjuk hälkappa) och stack ut. Efter bara några hundra meter kände jag trycket mot den där förbannade punkten precis ovanför hälbenet. Jag sprang den planerade rundan på ca 3,8 km och kände mig ändå ganska fräsch i hälen både direkt efter och på morgonen idag, vilket bådade gott

 
Däremot började jag fundera på om jag inte kunde modifiera ett par skor så jag tar bort trycket helt. Då skulle jag ju kunna få reda på hur mycket smärta som orsakas av själva belastningen och hur mycket som kommer från trycket av hälkappan. Sagt och gjort. Jag köpte ett par billiga (men sköna) skor på Stadium Outlet och la upp högerdojan på ”operationsbordet”. Jag skar bort hela bakre delen av hälkappan ända ner till sulan. Sedan tillverkade jag ett band som löper bakom hälsenan för att skon inte ska halka av vid löpningen. Jag testade först att sy fast kardborreband som skulle hålla bandet på plats, men insåg att det satt alldeles för dåligt och skulle bli ett problem när man började sätta belastning på det. Så istället skapade jag en ögla i varje ände på bandet som jag drog skosnöret igenom. På så sätt sitter det ordentligt och kommer inte att lossna även när det kommer mer belastning på den som t.ex. under löpning i uppförsbacke. Det gjorde också att bandet kom lite högre upp på hälsenan och på så sätt inte riskerar att halka ner på den där punkten som blir arg vid tryck.

Idag var det således dags att ge mig ut och testa min skapelse. Skon sitter faktiskt riktigt bra och det finns inget glappande som man kan få med tofflor. Däremot känns det ju en aning ovant att inte ha någonting bakom hälen. Ovant, men inte konstigt. Det påverkade inte löpsteget utan jag kunde springa på samma sätt som jag gjort dagen innan med hälkappa.

Jag måste erkänna att jag efter rundan har något höjd smärta. Om det beror på att hälen fortfarande är lika illa som den var innan Voltaren-kuren eller om det beror på att jag sprungit en 3,8 km-runda 2 dagar i rad och dessutom kanske lite för fort (4:57 min/km igår och 5:12 min/km idag) är för tidigt att säga. Nu ska jag ha helt vila imorgon och  löpvila till på söndag. Jag kommer att fortsätta att smörja med Ormsalva 2 gånger om dagen för att förhöja blodcirkulationen, men inte ta något smärtstillande för att på så sätt få reda på vad statusen är. Om nu inte det här funkar kommer jag att gå iväg till läkaren för att se om det finns något annat vi kan hitta på för att lösa det här. Det jag VERKLIGEN vill undvika är operation då hälen verkar vara ganska svårläkt och komplikationsrisken är hög.

Så håll nu tummarna för att detta funkar så jag slipper ytterligare behandlingar och successivt kan komma igång med löpträningen igen! 🙂

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera