Nystart efter ofrivilligt uppehåll

IMG_0342Nu har det gått nästan 2 månader sedan min fot började sätta käppar i hjulet för min träning. Med ett ofrivilligt uppehåll från löpning finner man nu Plantar Fasciit på min lista över ”not to have”. Att känna att övriga kroppen vill och kan. Att känna hur jag mentalt har behov av att komma ut i spåret och få energi. Att känna jag successivt blir mer och mer otränad. Allt det sammantaget skapar en ond spiral av dåligheter. För varje vecka som går vet jag att det kommer bli jobbigt att komma igång. Vid varje ”strö-pass” jag gjort har ansträngningen varit för hög kontra prestationen. Jag ska inte säga att jag aldrig varit i så här dålig form, men det kommer att krävas en hel del arbete för att kunna komma i tillräcklig form för att klara av de planerade utmaningarna jag har under 2016 med LillUltran på Österlen i mitten av april som första lopp. LillUltran är ett spännande 47+ km lopp i terräng som jag ser fram emot att ta mig igenom.

Så fri från förkylning, med en fot som börjar bli bättre och aviserad vårkollektion av träningskläder från min sponsor Dobsom gäller det nu att ha en plan framåt. Mitt utgångsläge är följande:

  • VO2-max: 48 (var uppe i 52 i november)
  • Prestandavärde i Sportstrack: 70,3 (var uppe i 163,5 i november och 214,6 i juni)

Min plan är att vila foten så mycket som går, men ändå träna syreupptagningsförmågan. Så rent konkret ser min planering ut så här:

  • Roddmaskin mån-tor (minst 5000 meter/gång, men ska ökas i takt med att jag blir bättre tränad)
  • Volleyboll lördagar
  • Kort löp-pass (ca 5 km i skogen) och X-fit-övningar hemma med fokus på core/mage.

En månad innan LillUltran ska jag öka löpträningen för att successivt komma upp i tillräckliga distanser för att känna mig förberedd inför loppet. Skulle jag under den månaden känna att smärtan i foten kommer tillbaka kommer jag avbryta löpträningen och hoppa över LillUltran och istället ta sikte på HallandsUltra i juni.

Har inte bestämt mig riktigt än för vilken kosthållning jag ska köra. Kanske fimpa socker, men behålla kolhydrater i form av potatis och ris. Jag kommer ju inte att köra långpass den närmsta månaden, vilket gör att jag lika gärna kan köra passen med kolhydrater som bränsle utan att det tar slut. Möjligt att jag omvärderar kosthållningen när jag kommer närmare LillUltran då långpassen ska köras…

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera