Petzl Nao 2 för höst-löpning

Höstmörkret är på ingång

Än så länge är det ljust till ca 19:30, men snart är det löpning i mörkret som gäller och då gäller det att ha bra utrustning. Förra året köpte jag en ”Kina-lampa” för ca 250 kr från DealExtreme. Den var helt ok, men hade några brister. Det som jag därför tittade efter när jag nu skulle köpa en ny lampa var bl.a. hög kvalité, bra och smart batterifunktion, bra/starkt ljus och bra passform. Valet föll till slut på Petzl Nao 2.

Kvalité

Petzl Nao 2 andas verkligen kvalité! Det är rejäla detaljer och känslan av kvalité infinner sig direkt. All elektronik är vattenskyddad (IP X4)och kan användas även när vädret inte är det bästa.

Batterifunktion

Det här gillar jag! Batteriet har en indikator som visar hur mycket energi det finns kvar i batteriet. Det gör att man slipper dra ut på en runda där lampan helt plötsligt slocknar mitt inne i skogen (vilket hände några gånger med min ”Kina-Lampa”). En annan sak som är riktigt bra är att man laddar batteriet med USB. Det innebär att man inte behöver hålla reda på ytterligare en laddare utan kan stoppa batteri-packet direkt in i en USB-port. Batteriets kapacitet är på 2600 mAh och tar ca 5 h att ladda upp från 0 till 100 %.

Ljuset

Man kan köra lampan i 2 olika lägen; Konstant och Reaktivt.

Konstant läget är som det låter; man slår på lampan och det lyser med samma styrka hela tiden. Man kan dock ställa in förinställda styrkor som man manuellt kan skifta emellan, men allt det sker manuellt. Konstant-läget är samma som andra lampor brukar ha.

Det Reaktiva läget däremot är lite häftigare. Det innebär att lampan anpassar ljusstyrkan efter den direkta omgivningen. Om du t.ex. lyfter blicken och ska titta ut över en åker kommer lampan automatiskt gå upp till max-ljus. Tittar du sedan ner på en karta eller löparklockan sänker lampan ljus-styrkan så att du inte bländas. Det Reaktiva läget har 2 stora fördelar: 1. Du får rätt ljus-styrka när du behöver det. 2.  Det sparar enormt mycket energi. Batteriet håller ca 6:30 i Reaktivt läge kontra 1:30 i Konstant läge. Finns inga nackdelar med Reaktivt läge? Jo, faktiskt. En sak är när immar från utandningen reflekteras i ljuset och får lampan att dämpa ljuset för att sedan höja igen efter att imman är borta. Detta gör att det ibland blir lite av-på-av-på-av-på, vilket kan vara lite irriterande. De gånger jag varit ute med lapmpan har det inte varit något större problem, men fenomet uppkom när jag vid något tillfälle tog ett stort andetag och därefter andades ut. Vid normal andning hade jag inga problem med det.

En annan sak som jag upptäckte var att lampan inte kom upp till full styrka när det var lite dimmigt. Fördelen med det var att man inte fick bländnings-effekten som man kan få av för stark lampa i dimma. Nackdelen var att den kunde varit lite mindre känslig och ökat styrkan något. Jag jämförde med att slå på max på Konstant läget och tyckte att ett mellanting hade varit perfekt.

Förutom att man har 2 olika lägen att välja på finns det också möjlighet att själv anpassa lampan som man vill ha den genom att ansluta den till datorn och konfigurera sin personliga profil för lampan. Programvaran är enkel och gör vad den ska. Fördelen med att lampan kan anslutas till en dator är också att det kommer uppdateringan, vilket då kanske i framtiden kan justera känsligheten i Reaktivt läge. MAX ljus-styrka är 575 Lumen i reaktivt läge och 430 Lumen i Konstant läget.

Passform

IMG_20140921_114718Lampan väger en del, 187 gram. Och det känns efter några kilometer. Däremot har de lyckats att göra ett riktigt bra band där det halvvägs blir 2 snören istället för ett band. Det gör att man enkelt kan justera hur hårt den ska sitta, men även får en bättre känsla för att den sitter rätt vertikalt. Lampan är ganska kompakt i sin utformning, vilket gör den till en ganska ”skump-fri” löparlampa.

Övrigt

Jag hade nog lite högre förväntningar på lampan än vad den lever upp till. Den kostar trots allt ca 1400 kr och då ska den vara oklanderlig. Men det är den inte. Jag hade väntat mig bättre ljus (kan ha uppfattats sämre för att det var lite dimma). Jag missade att se några småstubbar som jag snubblade på och jag trampade snett några gånger. Passformen och batterifunktionen är perfekt och programmet till datorn är enkelt att jobba med.

 

Kommentera