Recension av Garmin Fenix 5 Sapphire

Nu har jag haft min Garmin Fenix 5 Sapphire i 5 dagar och har hunnit med och testa den lite. Då jag tidigare haft en Fenix 3 kommer jag att jämföra en del med den i den här recensionen. Recensionen av Fenix 3an kan du läsa här.

I början av 2017 lanserade Garmin sin Fenix 5-serie. Den består av 3 olika modeller. Fenix 5sFenix 5 och Fenix 5XFenix 5s är den minsta i familjen, men har trots sin storlek ett imponerande innehåll! Fenix 5X är den största av 5-seriemodellerna. Den har i stort sett samma storlek som Fenix 3 HR, men är mer än fullproppad med funktionalitet. Den stora skillnaden mellan 5X och 5an är att 5X har kartor inlagda i klockan, vilket bidrar till en del intressanta funktioner som t.ex. att man kan be klockan föreslå en löprunda baserat på hur långt man vill springa. Man anger då bara antal kilometer och sedan vägleder klockan dig vilka vägar du ska ta för att få ihop dem. Men jag har inte testat varken 5s eller 5X så nu ska jag bara snacka om Fenix 5.

Utseende och kvalité

Om vi börjar med utseendet och kvalitets-känslan av Fenix 5 så är den märkbart mindre och smidigare än Fenix 3 HR som jag hade innan. Dels är den ca 4 mm mindre i diameter, men den största skillnaden tycker jag är att 5ans handledspuls-mätare är mer inbyggd så att den inte sticker ut lika mycket som den gör på Fenix 3 HR. Som ni ser på bilden till vänster är det ganska stor skillnad på tjockleken, vilket till stor del beror på att handledspuls-mätaren inte sticker ut på 5an.

Fenix 3 HR till vänster och Fenix 5 till höger

Skillnaden i storlek gör att 5an går under skjortärmen, vilket inte Fenix 3 HR gjorde. Små detaljer kan man tycka, men då jag använder den dygnet runt är det just såna detaljer som blir viktiga.

Fenix 3 HR till vänster och Fenix 5 till höger

Fenix 5 Sapphire är helt svart. Fenix 3 HR Sapphire var mörkgrå, vilket jag nog tycker var snyggare. Den mörkgrå färgen ingav en högre kvalitetskänsla och kändes mer robust på nåt sätt. Den svarta (trots att det också är metall) får en lite mer plastig känsla tycker jag. Knapparna och responsen är däremot samma på dem båda. Så summa summarum skulle jag ändå säga att Fenix 5an är mer tilltalande tack vare att storleken tillåter mig att använda skjortor med knäppta ärmar. 🙂

Menyer och gränssnitt

Fenix 5 har ett lite annorlunda upplägg och grafiskt gränssnitt än Fenix 3an. 5ans känns mer modernt och är snyggare. Det kan såklart ha med att skärmen på 5an är bättre. De har nästan samma storlek (1,2″), men 5an har 240×240 pixlar kontra 218×218 på Fenix 3an. Såklart gör upplösningen samt att 5an kan hantera fler färger att det går att göra ett snyggare gränssnitt, vilket jag tycker att Garmin har utnyttjat. En sak som är ny är en snabbmeny som kommer upp om man håller nere ”light”-knappen. Den innehåller genvägar till att spara din position, starta musikkontrollen, synkronisera, etc… Det gör att man snabbt kommer åt dessa funktioner och slipper bläddra ner sig i det normala menyträdet eller lägga dem som widgets.

Widgetarna och apparna har i stort sett samma utformning och funktion som på Fenix 3, men även här har Garmin dragit nytta av den bättre skärmen så det ser lite roligare ut.

Menyn däremot har fått en större förändring. Den har minimerats på nåt sätt. När man håller nere ”upp”-knappen kommer man in i menyn. Där hittar man ”Urtavla” och ”Klocka” överst och sedan ”Historik” och ”Inställningar” under dem. Alltså bara 4 val på nivå 1. Det gör det såklart lite ”renare” än tidigare, men innebär också att man behöver stega sig ner ett steg till för att komma till inställningarna av t.ex. sensorer, appar, widgets, etc… Det gamla tycker jag var snabbare, men någon kanske tyckte att det var för många val på översta nivån och ville ha det lite ”less is more” där.

Nu är ju Fenix 5 relativt ny, men det jag blev förvånad över var att det var så få appar, urtavlor, widgets och datafält tillgängliga. Till Fenix 3 HR finns det totalt 65 sidor med nedladdningsbara tillägg, men till Fenix 5 finns i nuläget bara 9 sidor. Såklart är detta ett övergående problem, men jag trodde nog att det skulle vara mer bakåtkompatibelt än det verkar vara. Inom någon månad kommer det säkert att finnas lika många till 5an som till 3 HR, men just nu känns det lite torftigt. Det man däremot slås av är ju att de urtavlor som finns till 5an är snyggare och bättre tack vare den bättre skärmen. Och det skulle kunna vara en anledning till att man inte vill göra det bakåtkompatibelt. För då skulle man kunna installera en urtavla ämnad för 3an och då få skärman på 5an att se sämre ut än den är. Så skulle det ju kunna vara…

Träningsklocka

Jag har än så länge bara kört 2 mountainbike-pass och ett kortare löp-pass. Mest för att få koll på skillnaderna mellan 3 HR och 5an. Det finns några uppenbara skillnader. En av dem är Training Effect 2.0 som Garmin kallar det. Det innebär att man efter varje träningspass får reda på passets anaerobiska träningseffekt och den aerobiska träningseffekten. Vad är då det bra för? Jo, den anaerobiska träningseffekten mäter puls och fart (eller kraft) för att fastställa nyttan med träningspasset för förmågan att prestera vid mycket hög intensitet. Den förmågan tränar man genom högintensiva intervaller på 10-120 sekunder. Den aerobiska träningseffekten använder din puls för att mäta ackumulerad träningsintensitet för konditionen och anger om träningspasset hade en bibehållande eller förbättrande effekt på konditionsnivån. För att förbättra sin kondition ska man då köra längre träningspass med medelbelastning och/eller intervallpass med längre intervaller än 180 sek. Så för varje träningspass får man ut ett värde för dessa båda faktorer som är mellan 0 och 5 där 0 är ingen fördel och 5 är överdriven träning. Nytt för Training Effect 2.0 är också att man får detta presenterat över tid så att man kan följa hur hårt man tränar och bättre kan lägga in återhämtningspass och/eller vila. Det tillsammans med vilopulsen ger en bra indikation på om man tränar för hårt eller om man ligger i fas. Pulsen i handleden när man inte kör en aktivitet mäts oftare med 5an än med 3an, vilket ska innebära att man får en bättre koll på bl.a. vilopulsen.

För cyklingen får man även värde för FTP (Functional Threshold Power). FTP är den högsta effekten som du kan klara av under 1 timme och räknas i watt.

För både cyklingen och löpningen får man även VO2Max-värdet vilket visar din förmåga att ta upp syre vid ansträngning. Ju högre desto bättre.

För löpningen kom det även upp en annan grej som jag inte sett innan nämligen ett diagram över ”Prestationsförhållande”. Det är ett diagram som visar ett värde som tagit hänsyn till tempo, puls och pulsvariabilitet för att göra en realtidsutvärdering av min förmåga att prestera i relation till din genomsnittliga konditionsnivå. Detta mäts mellan 6e och 20e minuten (d.v.s. 14 minuter) under löppasset. Nu börjar det bli komplicerat. Eller hur? Syftet med det här diagrammet är att ge en indikation på utmattningsnivån. Särskilt mot slutet av en lång löprunda. Som sagt är detta något helt nytt för mig så jag får återkomma med fler reflektioner kring det här när jag börjat förstå värdet av det.

Utöver dessa funktioner har Fenix 5 såklart även alla de funktioner som Fenix 3an har.

Tittar man på prestandan har Fenix 5 en batteritid i GPS-läge på 24 timmar mot Fenix 3ans 16 timmar. Det är såklart bra för oss som gillar uthållighetsidrott med betoning på UTHÅLLIGHET… 🙂

Golfklocka

Jag har även hunnit med att spela en runda golf med Fenix 5an. Det är ju en av de sakerna jag gillade bäst med Fenix 3an att man kunde använda den som klocka och aktivitetsarmband, som träningsklocka OCH som golfklocka. Även här har Garmin förbättrat funktionaliteten för Fenix 5. Golf-funktionen har blivit snyggare och lite bättre. På Fenix 5an får man en vy över greenlayouten på varje hål och vill man kan man även flytta flaggplaceringen på klockan för att få ett mer exakt mått till flaggan.

En annan sak som jag upptäckte var att den även registrerar längsta drive på rundan, vilket var lite roligt. Enligt specifikationen ska den även automatisk registrera fairway-träffar, men det gjorde inte min idag iaf (trots att jag faktiskt träffade några :-)). Kanske är en bug som kommer att rättas till så småningom.

Men den är lika lätt att föra score på som 3an. Den går över till scorecard-läge när man kommer upp på green. Där bläddrar man fram till det antal slag man fick och därefter går klockan tillbaka i ”avståndsmätar”-läge. Enligt specifikationen ska Fenix 5 även vara kompatibel med Garmin TrueSwing, vilket hade varit kul att testa. Det hade kanske t.o.m. kunnat få mig att ställa mig på drivingrangen och slå några hinkar. Eventuellt ska jag köpa en TrueSwing för att testa om det kan ge lite motivation och dessutom lite instruktion för att bli en bättre golfare.

Aktivitetsarmband och klocka

Garmin Fenix 5 är, utöver att vara en fantastisk träningsklocka, även ett fantastisk aktivitetsarmband och en snygg klocka. Den har Garmins nya ”Move IQ” som ska vara en ett intelligentare sätt att mäta vardagsmotionen i form av t.ex. steg och trappor. Men den mäter även sömn automatiskt precis som Fenix 3an. Jag har inte märkt någon jätteskillnad i aktivitetsarmabands-funktionen mellan 5an och 3an så där har jag inte mycket att tillägga. Att jag tycker att klockan totalt sett är snyggare (trots att den är svart istället för mörkgrå) är ju såklart helt subjektivt, men skärmen är ju bättre och det blir märkbart. Inte själva kontrasten eller ljusstyrkan, men upplösningen gör att det blir snyggare och tydligare.

Övrigt

Med Fenix 5-serien lanserade Garmin sina nya armband. De nya armbanden kan bytas UTAN att ta fram skruvmejsel. Det finns ett litet klick-on-fäste som man enkelt kan lösgöra och sätta fast armbandet med. Supersmidigt faktiskt! Fördelen är ju att man kan ha ett lite snyggare armband när man använder klockan i vardagen och ett silikonarmband när man använder den under träning. Nackdelen är kanske att man nu inte längre kan köpa ”standard”-22mm-armband billigt på Ebay och använda med klockan utan får hålla sig till Garmins original-armband. I förpackningen till Fenix 5 Sapphire fanns ett svart silikonarmband och ett gul/grönt silikonarmband. För mig känns det lite oklart varför man skickar med 2 silikonarband istället för att skicka med ett för träning och ett för vardag. Kanske är nåt för Garmin att fundera på till nästa release.

Som alltid när det kommer nya klockor finns det alltid lite småbuggar i mjukvaran. Så även på Fenix 5. Jag har hittat en bug och det är att den stänger av vibrationsavisering för telefon-notiser efter att den har synkat med Garmin Connect. Slår man på vibrationsaviseringarna igen manuellt i menyn slås den av igen vid synkronisering… Helt övertygad om att det finns värre problem i världen än detta, men det är ett exempel på att mjukvaran kommer att putsas till över tid precis som den har gjorts på tidigare modeller. Det kommer säkerligen även att tillkomma en hel del funktioner i kommande mjukvaror, vilket alltid är en glädje för oss klock-ägare.

En sista notering är dessvärre att inte heller Fenix 5 klarar av att visa rätt puls via handledspulsen vid rodd-maskins-aktivitet. Den är något bättre än Fenix 3 HR, men inte tillräckligt bra. Vad som händer är att den inte kommer upp i det verkliga pulsvärdet. Fenix 3 HR stannade runt 115 bpm. Fenix 5 stannade på 140 bpm när pulsen egentligen var uppe i ca 160 bpm. När jag insåg att handledspulsen inte funkade satte jag på mig ett pulsband runt bröstkorgen och fick då rätt pulsinformation. Vid löpning, cykling eller annan aktivitet där du har hjärtat högre än handleden funkar dock handledspulsen tillräckligt bra. Jag har haft ett support-case hos Garmin kring det här, men efter att fått en klocka utbytt och felet bestått fick jag svaret att man inte helt kan lite på handledspulsen och sedan stängde de ärendet. Jag gissar att det här inte är ett stort problem för de flesta köparna av Fenix-klockorna med handledspuls, men tycker ändå att det är viktigt att informera om det.

Som vanligt är ni välkomna att ställa frågor i kommentarsfältet nedan så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem!

 

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

7 kommentarer Lägg till

 1. cmannen skriver:

  Grymt bra review. Jag har en 735XT idag men är sugen på en Fenix. Frågan är om man ska gå på en billigare 3HR och vänta in en 6a eller bara bita ihop och betala för en Fenix 5. Några råd runt det?

  1. danlar skriver:

   Tack! ? Ja, Fenix 3HR är en bra klocka som har det mesta. Om man ska vänta in en kommande modell genom att köpa en 3HR är beroende på om man skulle uppskatta skillnaderna mellan 3HR och 5an. Skillnaderna är ju ganska många. Inte minst formfaktorn, men även ”Training Effect 2.0” som tillför en hel del kring att ha koll på hur ens träningsstatus är. Så det är helt enkelt en bedömning vad man tror sig uppskatta och ha nytta av. Hoppas du köper en klocka du blir nöjd med!

 2. cmannen skriver:

  Tack för svar. Jo medveten om skillnader. Känns som 3 hr till 5 är lite mer evolution än revolution. Jag vet att jag kommer vilja ha Fenix 6 så kanske klarar mig på en 3 HR fram tills dess. Dök upp en 3 HR för 2700 på prisjakt, blir svårt att motstå. Är med på att 5 är bättre på alla sätt , frågan är om den är 55% bättre.
  Får se hur länge det dröjer tills jag köper en 5 ändå…..

  1. danlar skriver:

   Jag förstår dig. Lycka till med ditt köp! Och jag misstänker att jag även kommer att köpa en 6a när den kommer och försöka skriva en review om den med… Så håll ögonen på bloggen när den är lanserad. 🙂

   1. cmannen skriver:

    🙂 Håller utkik

 3. Rs skriver:

  Har nu haft min f5 i en månad och menyn känns råddig, känns som att det är svårt att kontrollera när det finns så mycket funktioner. Jag har tidigare haft Polar M400 som var enklare att kontrollera men av mycket sämre kvalité. Så, är lite besviken på systemet i f5 men sett till helheten så är den mycket bra och känns väldigt premium.

  1. danlar skriver:

   Tack för ditt inlägg! Jag kan hålla med dig om att det är lite rörigt och svårt att få grepp om var man ställer in vad. Däremot tror jag att jag som haft flera Garmin-klockor tidigare har enklare att hitta rätt.

Kommentera