Recension av Garmin Virb XE

on

Garmin Virb XE

Inledning

Igår hämtade jag ut min Garmin Virb XE hos postombudet. Jag beställde den hos Outdoorexperten då de hade ett bra pris och snabb leverans. Väl hemma pekade jag upp den och började konfigurera den.

Uppstart

Den är tillräckligt enkel att få igång så att jag klarade att montera batteri, minneskort och fuktkudde utan att öppna instruktionsboken. Väl påslagen var meny-systemet intuitivt och enkelt att navigera i. På några minuter hade jag anslutit den till mitt WLAN, min Garmin Fenix 3 och mitt HRM-Run (pulsband). Allt lirade precis som jag ville. Konfigurerad och klar satte jag den på laddning för att kunna användas på dagens löprunda.

Filmning och fotografering

För att starta en inspelning kan man antingen vrida det stora reglaget på kameran, via appen på telefonen eller från min Garmin Fenix 3. Vill man börja filma snabbt är reglaget på kameran det bästa alternativet. Då startar inspelningen i stort sett direkt. Startar jag från Fenix 3:an tar det några sekunder innan kameran startats upp och börjar filma. Jag ser dock värdet av att kunna använda klockan som fjärrkontroll i t.ex. skidbacken eller när man har kameran monterad på ett sätt som gör den svåråtkomlig.

Man kan göra en mängd inställningar såsom filmkvalité, bildstabilisering, etc… Jag har inte ändrat speciellt mycket mer än att jag aktiverade bildstabilisatorn som jag tänkte kunde vara bra att ha när man filmar under löprundorna.

IMG_2286Jag använde ett pann-fäste för dagens filmning. Det sitter bra och får en bra vinkel. Det negativa med det är ju att det är svårt att kombinera med pannlampa som jag snart kommer att behöva använda under mörka höst- och vinterkvällar-

En sak som jag reagerade positivt på var att man inte får extrem ”fisheye”-känlsa på filmerna och bilderna. På min GoPro blir ”fisheye”-känslan lite för stor tycker jag.

Under inspelning registreras de andra data-värdena med automatik. Små ikoner visas i displayen att kameran har GPS-mottagning och kontakt med t.ex. puls-bältet. Något som jag inte fått att fungera är att använda de sensorerna som finns på min klocka som t.ex. temperatur, vilket jag tycker är lite synd.

Under filminspelning kan man trycka på ”OK”-knappen för att ta en stillbild, vilket är en bra funktion.

Filmredigering

Det är egentligen här det roliga kommer med Garmin Virb XE! Filmen delas upp i 15-minuters filmer om man filmar t.ex. 36 minuter kommer den att generera 3 filmer. 2 på 15 minuter vardera och en på 6 minuter. När man importerat dessa och lägger in alla tre i redigeringen så får man upp hela rundan gällande de data som den samlat in (GPS, puls, kadens, etc…). Överlagringen av data kan man justera som man vill. Det finns ett gäng mallar för att enkelt kunna göra en film, men man kan också lägga in överlagringen data för data och på så sätt skapa sina egna mallar. Det finns en mäng designer på överlagringarna och man kan ändra färger på dem. Riktigt coolt!

Själva filmredigeringsverktyget är däremot sådär. Här föredrar jag istället att lägga in de överlagringarna jag vill ha och sedan exportera hela filmen till en mp4-fil som jag sedan jobbar vidare med i t.ex. iMovie för att få fler effekter och möjligheter. På det sättet har jag nytta av kamerans möjlighet till överlagrad information och överlagringsdesignen från Virb Edit (som Garmins program heter), men använder ett bättre program för själva redigeringen.

Jag gjorde det lätt för mig och la in min första testfilm i en mall i iMovie för att kunna visa er och här är resultatet:

Sammanfattning

Kameran har en mängd fördelar! Den är liten, smidig, enkel att hantera, ingen ”fisheye”-känsla, kan styras via min klocka och bra överlagringsfunktioner som är roliga att jobba med. Något negativt? Kanske priset. Jag betalade 3700 och det kan ju kännas lite mycket, men jag tycker att man får en hel del för pengarna.

Har ni några frågor kring kameran är ni välkomna att kommentera nedan så ska jag besvara dem efter bästa förmåga!

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

2 kommentarer Lägg till

  1. Torleif skriver:

    kan du kontakta mig via min mail, jag har strul med redigeringen

    1. danlar skriver:

      Tack för din kommentar Torleif! Bäst är det om du kontaktar Garmin direkt via deras supportsida. https://support.garmin.com/sv-SE/ Lycka till!

Kommentera