Mina intryck av Concept2 Model D

Concept2 Model D

 

Nu har jag köpt och testat roddmaskinen Concept2 Model D och tänkte ge mig på att beskriva produkten samt ge er mina tankar kring den. Jag har valt att dela in recensionen i 3 delar: Hårdvaran, Mjukvaran i roddmaskinen samt mjukvaran Row Pro för dator. Så låt oss komma igång!

Hårdvaran

Jag vill börja från början… Från dess att jag fick hem paketet tills dess att den var monterad och klar att använda tog det max 15 min. Det var totalt 8 skruvar som skulle skruvas och man fick t.o.m. med en skruvmejsel (riktig skruvmejsel, ingen sån där liten böjd metall-stång). Att det endast var 8 skruvar samt att de skickar med en riktig skruvmejsel gör att första intrycket blir ordentligt positivt! Jag monterade en cross-trainer för några år sen och den tog över en timme att montera och kostade både svett och svordomar innan den var klar, vilket gjorde att man tappade lite av den nykära känslan man gärna har när man köpt något nytt.

Väl monterad inser man att man får vad man betalar för. En kedja till handtaget (inte snöre), ett rejält handtag, stabil konstruktion, lättrullad sits, jämn i roddtagen och inget gnissel. Allt var precis vad man kan och ska förvänta sig när man betalar över 11 000 kr för en träningsmaskin.

IMG_0389 (1)Även om jag har mitt ”gym” i förrådet är det ändå viktigt har mobil den är och hur den kan förvaras om den inte används. Concept2 Model D har hjul monterade på främre stödbenen som gör den enkel att förflytta. Vill man demontera den för effektivare förvaring finns en snabbkopplings-anordning precis framför sits-skenan. Där lyfter man upp en liten spärr och sedan är det bara att ”bryta” roddmaskinen så att den delas i 2 delar. Inga skruvar eller liknande utan endast lyfta spärren. Smidigt! Däremot försvinner den ju inte helt och blir osynlig efter att man delat den. Den tar fortfarande en del plats och den är fortfarande kanske inte den finaste vardagsrumsmöbeln, men kanske att den platsar i ett hemmakontor eller i det lite större sovrummet. Dock hör nog den bäst hemma där den kan få sin plats och där man kan ha hyllor eller skärmar för att köra datorprogrammet Row Pro som jag berättar mer om längre ner.

Själva PM5, d.v.s. roddmaskins-datorn, har stora och bra knappar som man lätt kan arbeta med snabb även under ett träningspass. På baksidan hittar va en hel del anslutningar som kan vara bra att ha.

 • USB-kontakt där man kan ansluta ett USB-minne för att dels spara träningspass på, men även spara t.ex. pulsbands-info så att man slipper att para ihop pulsbandet med roddmaskinen varje gång man ska använda den.
 • USB-kontakt för USB B som används för att koppla ihop PM5 med en dator. Anledningen till att koppla ihop den med datorn är dels för att hantera själva PM5an (uppdatera mjukvara, redigera användare, etc…) och dels för att köra Row Pro. Det man behöver är en USB-printkabel (följer inte med, vilket jag kan tycka är lite snålt…)
 • 2 st. RJ-45 (nätverkskontakter) som används om man har fler roddmaskiner och vill köra race mellan dem. I mitt fall har jag bara en roddmaskin hemma, vilket gör att jag förmodligen aldrig kommer att använda dessa 2 kontakter.

I PM5 sitter 2 st batterier med vid leverans, men PM5 använder endast batteri när du inte ror. När du ror laddar din rodd upp dessa. Det gör att batterierna förmodligen håller extremt länge.

Mjukvaran i roddmaskinen

PM5Skärmen startar när du trycker på ”Meny” eller om du drar i handtaget. På skärmen visas nu 5 alternativ. Varje alternativ har en knapp till höger om sig. Alternativen är:

 • Bara ro väljer du om du helt enkelt snabbt vill köra ett pass utan någon form av anpassning.
 • Välj pass väljer du om du vill ställa in en viss tid eller sträcka som du ska ro. Det finns också möjlighet att välja ett intervallpass, vilket jag gillar! 🙂 Det finns även förprogrammerade träningsprogram som man kan välja.
 • Tävlingar väljer du om du vill ”leka” lite med de inbyggda spelet som finns. Bl.a. kan man köra ett spel som går ut på att en fisk ska äta andra fiskar. Lite kul som tidsfördriv kanske, men inget jag gick igång på utifrån ett träningsperspektiv.
 • Minne väljer du för att titta på din träningshistorik. Här finns ALLT sparat! Naturligtvis kul att kolla vad man åstadkommit under träningspassen, men infon hjälper också till med att hålla koll på när det är läge för lite underhåll av maskinen. Den plingar inte till, men kedjan bör smörjas var 50 timme och lite andra grejer bör göras var 250 timme. Har finns infon om hur många använda timmar så man lätt kan hålla koll på det.
 • Fler alternativ väljer du för att komma åt inställningar för bl.a. datum/tid, språk och ihopparning med pulsband. Jag kör Garmin HRM-Run som pulsband och det funkade direkt när jag parade ihop det med roddmaskinen.

Hela menysystemet bygger på alternativ som är kopplade till de 5 knapparna på högersidan, vilket gör det intuitivt och enkelt att jobba med. Jag tycker att man kommer väldigt långt med de funktionerna som PM5 erbjuder! Och det är snabbt och lätt att starta ett pass oavsett om man ”bara vill ro” eller om man vill köra någon form av pass. Skärmen är bakgrundsbelyst vid aktivitet och man ser informationen bra även under passen.

Utöver de 5 knapparna till höger finns 3 större knappar under skärmen.

 • Units innebär att du kan växla mellan olika enheter som du vill ska visas under ett pass. Du kan växla mellan Meter, Tempo, Watt och Kalorier.
 • Display innebär att du kan växla mellan olika skärm-layouter under träning. Eller rättare sagt nederdelen av skärmen. Där kan du växla mellan All data, Kraftkurva, Paceboat (visar din och en annan båt som har en förutbestämd pace), Stapeldiagram och Stora siffror.
 • Meny används för att slå på skärmen, gå tillbaka i en meny eller för att spara data från ett träningspass.

Row Pro (program till dator)

Row ProNu kommer vi till det riktigt coola! Genom att koppla ihop PM5 med en dator och starta programmet Row Pro öppnar sig en helt ny motiverande och utvecklande värld. Programmet kostar ca 500 kr som en engångsavgift (efter att man räknat bort 30 % som man fick i rabatt om man köpte programmet med en kod som låg med roddmaskinen).

Under passen visas följande:

 • En animering av mig själv samt ev. motståndare. Det är ganska coolt att animeringen på mig följer min verkliga roddrörelse. I samma fönster visas också info om ev. motståndare i siffror (meter bakom/framför, deras tempo, etc)
 • Under animeringsfönstret finns 3 fält, 2 diagram-fält och ett ”siffer”-fält. Samtliga dessa kan man anpassa genom att växla mellan olika enheter. Diagrammen kan växla mellan Puls, Pace, Roddtag/min, Kalorier, Kalori/timme, DPS (DistancePerStroke) och Watts. ”Siffer”-fältet har ungefär samma enheter som man kan välja.
 • Mellan animeringsfönstret och de 3 fälten finns en liten långsmal yta där man ser hur långt man kommit och hur lång man har kvar av passet.

Vad tillför då Row Pro? Framförallt 4 olika pass-alternativ samt ett riktigt sjysst grafiskt gränssnitt. De 4 olika alternativen är:

 • Set piece innebär att man snabbt kan välja antingen distans eller tid som man vill köra. Detta räknar sedan ner på PM5 och på datorn. Till detta kan man ställa in pace boats som man tävlar mot och grafiskt får upp på datorn. Jag måste säga att det var riktigt motiverande i synnerhet i slutet av passet för att kräma ut det sista ur kroppen och undvika att förlora mot en pace boat som närmade sig bakifrån.
 • Training är en möjlighet att få ett anpassat träningsprogram tilldelat sig. Man går igenom en guide där man får svara på lite frågor kring förutsättningar och mål med träningen. Efter det presenteras ett träningsprogram baserat på den informationen man angett. Träningsprogrammen påbörjas alltid på en måndag så svarar man på frågorna på en tisdag får man snällt vänta 6 dagar på att programmet ska börja. Dagens planerade pass visas när man trycker på ”Training”-knappen i programmet.
 • Custom innebär möjligheten att köra intervallpass baserade på tid eller sträcka (t.ex. 10 x 500m aktiv 250m återhämtning). Det finns ett gäng färdiga, men man kan också skapa egna. Det jag kan sakna här är pulsbaserade intervaller där man ska upp i en viss puls för att sedan återvända till en annan. Det är något jag kört en del i löpningen och märkt fungerat bra för att träna syreupptagningsförmåga. Att gå på tid och sträcka funkar naturligtvis också, men ”tvingar” inte på samma sätt. Jag provade ett pass idag som var 10 x 500 meter full fart och 250 meter lugn rodd däremellan. Dessvärre upplevde jag att programmet ”laggade” när den bytte mellan intervallerna. Det tog 1-5 sekunder för det att växla, vilket var ganska irriterande. Jag kunde dock slutföra passet, men gav en liten besvikelse.

Edit 2016-03-30: Fick idag svar från supporten gällande laggandet vid skiftena mellan intervallerna. De bad mig plocka ur USB-minnet när jag skulle köra med Row Pro. När båda är anslutna samtidigt sparas datan på båda enheterna (både på USB-minnet och i Row Pro), vilket gör att responstiden blir för lång och därför laggar det. Idag körde jag därför ett pass med Row Pro, men utan USB-minnet isatt och vips så kördes passet helt utan problem!

 • Online är en cool funktion som innebär att du kan delta i lopp med andra roddare över internet. Man får upp ett gäng lopp med olika sträckor och förutsättningar. Varje loppa har en starttid. När starttiden närmar sig checkar man in på loppet och kör sitt race. Det här innebär att du kan sitta hemma, men ändå träna tillsammans med andra… på riktigt!

Row Pro sparar dina pass och visar din historik, men jag tycker nog att just den delen är riktigt dålig och genererar väldigt lite värde. Jag är glad för att jag har andra plattformar för den funktionen (Garmin Connect och Sportstracks). Så ska jag sammanfatta Row Pro skulle jag säga att det lätt är värt 500 kr för att få möjlighet att köra online-race och/eller köra egna pass med en motiverande grafik, men historiken och hur den presenteras ger mig inget mervärde alls. Jag hade gärna sett lite utvecklingsdiagram eller liknande baserat på all den data som faktiskt finns tillgänglig.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Row Pro inte håller samma kvalité som roddmaskinen. Förhoppningsvis kommer det uppdateringar som löser de saker jag saknar eller tycker är undermåliga, men som produkten är just nu så får man nöja sig med medioker kvalité, men ett peppande och motiverande gränssnitt.

Sammanfattning

Man brukar säga att ”smakar det så kostar det” och det är väl ett bra uttryck för att beskriva upplevelsen av Concept2 Model D. Men jag skulle även kunna tänka mig att vända på det och säga ”kostar det så smakar det”. För det är verkligen en härlig känsla när man enkelt kommer igång efter att den packats upp ur paketet. När varje roddtag känns följsamt och stabilt, När tekniken fungerar och levererar tydligt värde. Så visst smakar Concept2 Model D riktigt bra! Vad är då bristerna? Jag skulle säga 2 saker. Det ena är Row Pros undermåliga historik-funktion där man inte får upp några fina grafer på sin fysiska utveckling. Det andra är att skärmen på PM5 känns en aning omodern. Den borde ha bytts ut mot en sjysst och modern färgskärm och då gärna med touch.

Någon kanske skulle säga att priset är en 3e brist/nackdel, men det tycker nog inte jag. Det är inget snack om att den här roddmaskinen har en kvalité som gör att den kommer att hålla och bibehålla sin prestanda under lång tid framöver. Och att ha ett stabilt och kvalitativt redskap för många timmars träning är för mig en viktig parameter snarare än att jag kommer undan några tusenlappar billigare.

 

Har du någon fråga kring den som jag inte besvarat i texten ovan är du såklart välkommen att ställa den i kommentarsfältet nedan.

 

Läs gärna också mina recensioner om Garmin Virb XEIcebug Pytho3 BUGrip och Garmin Fenix 3 Sapphire!

 

[paypal_donation_button]

 

Kolla gärna in min sponsors kläder! 

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/danlarrunnerslife” box_width=”250″ box_height=”” locale=”en_US” responsive=”0″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ ]

 

 

Kommentera